Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Advocaat Kathleen wint lastig proces

Dertien jaar oud is Kathleen Shannon als ze eenzaam achterblijft. De omstandigheden waaronder haar vader en moeder gestorven zijn, hebben grote invloed op de rest van haar leven. "In het geding" is een roman over de gang van rechtszaken rond de vorige eeuwwisseling in Los Angeles, geschreven door Tracie Peterson en James Scott Bell. 

Toen Kathleen elf jaar oud was, vermoordde een dronken man haar vader. Haar moeder is daarna nooit meer dezelfde geworden. Toen zij erachter kwam dat een veronderstelde vriend van de familie hen financieel beroofd had, overleed ook zij. De jaren in het weeshuis brengen Kathleen weinig lichtstraaltjes. Een wrede non ontneemt haar zelfs haar Bijbel. Als zij 23 jaar is neemt tante Freddy uit Los Angeles haar in huis. 

Kathleen heeft maar één doel voor ogen en dat is zo snel mogelijk advocaat worden. Hoewel dat in 1903 bijna niet mogelijk is, voelt zij dat dat Gods plan is met haar leven. Tante Freddy heeft iets anders met haar nicht voor. Zij wil zo snel mogelijk een goed huwelijk voor Kathleen regelen. De enige man in wie Kathleen echter geïnteresseerd is, is Ted Fox en die is al verloofd. 

Tante Freddy probeert onder invloed van Heath Sloate -een corrupte advocaat- haar nicht terug te sturen naar New York om zo haar plannen te dwarsbomen. Dan ontfermt Earl Rogers zich over haar. Rogers heeft de reputatie dat hij de beste advocaat in Los Angeles is. Voordat Kathleen goed en wel in dienst is bij hem, heeft ze haar eerste zaak te pakken en verslaat ze Sloate. 

Spannend proces
Als binnen korte tijd de derde prostituee in de stad wordt vermoord, arresteert de politie Ted Fox. Earl Rogers en Kathleen verdedigen hem. De tegenpartij heeft Sloate ingeschakeld. Een spannend proces ontwikkelt zich. 
`
Het boek leest vooral in de tweede helft vlot weg. Sterk punt is de ontknoping, de lezer heeft geen idee hoe het met de rechtszaak toch nog 'goed' moet komen. De personages in de roman zijn hier en daar wel wat erg zwart-wit getekend. Kathleen heeft alleen maar goede en Sloate alleen maar slechte kanten. 

N.a.v. "In het geding", door Tracie Peterson en James Scott Bell; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2001; ISBN 90 6140 770 2; 373 blz.