Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Onmogelijke liefde in oorlogstijd

"Waarheen je ook gaat" van de bekende schrijfster Margit Söderholm is een prachtige oorlogsroman waarin de liefde de voornaamste plaats krijgt. Omdat je het verhaal door de ogen van Eva meebeleeft, is de kans groot dat je eigen hart ook gaat branden. Vooral als je leest over de in andermans ogen onmogelijke liefde waar zij, met alle kracht die ze in zich heeft, voor vecht. 

Sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen is Paul spoorloos verdwenen. Als het verzet Eva oproept om zich op een kostschool in de bergen te melden, hoopt ze dat haar vermiste geliefde daarachter zit.
 
Na verloop van tijd blijkt die gedachte juist te zijn geweest. Paul en zijn kornuiten hebben het volgende plan uitgedokterd: Eva moet 's avonds in de keuken de gesprekken afluisteren van de ingekwartierde Duitsers om erachter te komen aan wat voor uitvinding er in de nabijgelegen munitiefabriek wordt gewerkt.
 
Natuurlijk vermoeden de Duitsers wel dat het Noorse meisje een spionne is, dus in de keuken praten ze over van alles en nog wat, maar niet over de munitiefabriek. Op die manier leert Eva hen van hun menselijke kant kennen. Vooral als ze hun emoties laten blijken bij het horen van klassieke muziek, vindt zij het moeilijk om in haar rol te blijven, temeer omdat zij er zelf intens van geniet.
 
Hoogste doel
Paul duikt tot grote vreugde van Eva op, maar het weerzien wordt enigszins verduisterd doordat Paul het verzet als hoogste doel in zijn leven heeft gekregen. Terwijl hun liefde doodbloedt, gaat Eva steeds meer voelen voor de Pruisische kolonel Horst, die de oorlog ervaart als een verschrikkelijke kwelling en naar huis verlangt.

Te midden van dramatische gebeurtenissen verklaren Eva en Horst elkaar hun liefde, maar daarmee is geen sprookje begonnen. Eva's familie accepteert Horst niet of met veel moeite als haar verloofde. Als de oorlog is afgelopen, komen ze allebei in de gevangenis terecht, Eva omdat ze is overgelopen naar de vijand, Horst omdat hij de vijand was. Horst krijgt de strafopdracht mijnen te ruimen, dus de kans dat hij levend vrij komt, is niet zo erg groot. Maar Eva heeft haar doel bepaald en fluistert door de tralies heen: "Waarheen jij gaat, wil ook ik gaan..."

Zelfkritiek
Het mooie van dit boek is dat Eva ook in staat is tot het leveren van zelfkritiek. Je bent als lezer toch al geneigd haar sympathiek te vinden, maar zo blijft dat enigszins binnen de perken. Waar zij overigens geen moeite mee heeft, dus waarover zij kritiekloos praat, is het verlangen naar bezigheden die in het huwelijk thuishoren. Het komt er in het boek wel niet van, maar dat ligt niet aan Eva. Het zou jammer zijn als de lezer zich wat dat betreft met Eva zou kunnen identificeren.
 
Verder is het een verrukking om dit boek te lezen. Het is spannend, hartstochtelijk en op een goed niveau geschreven; het mist gelukkig de saaie simpelheid die veel boeken met een soortgelijk uiterlijk typeert. 

N.a.v. "Waarheen je ook gaat", door Margit Söderholm; uitg. Kok, Kampen, 2001; ISBN 90 435 0258 8; 288 blz.