Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Zeventig keer "Kruistocht in spijkerbroek"

"Oorlogswinter" van Jan Terlouw, werd in 1973 werd bekroond met een Gouden Griffel. Dankzij de prachtige plot en de verrassende ontknoping is "Oorlogswinter" destijds geroemd als een van de beste oorlogsboeken voor jongeren en daar kan ik mij in vinden. 

De vijftienjarige burgemeesterszoon Michiel zorgt in de laatste barre winter van de Tweede Wereldoorlog voor een onderduiker. In de bossen zit een gewonde Engelse piloot verscholen, die afhankelijk is van wat Michiel hem brengt. Op een gegeven moment ontkomt Michiel er niet aan zijn zusje Erica in vertrouwen te nemen, maar verder gaat hij een eenzame weg. Iedereen kan immers een verrader zijn. De verantwoordelijkheid weegt zwaar, vooral als er meer dan eens mensen met wie hij contact heeft gehad in handen van de Duitsers vallen. Wat doet hij fout? De spanning stijgt en mét Michiel is de lezer verbijsterd als ten slotte blijkt dat iemand anders dan Michiel dacht, de gevaarlijke persoon is. 

In de eerste helft van dit verhaal wordt Michiels vader door de Duitsers gefusilleerd. Deze traumatische gebeurtenis lijkt vervolgens lange tijd nauwelijks een rol te spelen in het leven van de jongen. Dat vind ik iets minder overtuigend in dit overigens bijzonder geloofwaardige en spannende verhaal. 

"Oorlogswinter", door Jan Terlouw; ISBN 90 5637 519 9; 179 blz.uitg. Lemniscaat, Rotterdam, 2003.