Bij de Bezige Bij verschenen een omvangrijk poëziebundel: "Gedichten 1998-1948" van Sybren Polet. Polets poëzie kenmerkt zich niet zelden door raadselachtigheid.
De dichter Sybren Polet (1924) is vertegenwoordiger van een stroming die door sommige critici wel de Nieuwe Wartaal werd genoemd. Zelf spreekt hij liever over "experimenteel" en "ander" taalgebruik. Onlangs verscheen "Gedichten 1998-1948", waarin al Polets eerder verschenen bundels zijn samengevoegd, vermeerderd met een nieuwe, "Ruisvenster".Uit zo'n omvangrijke verzameling is het moeilijk kiezen, maar wellicht typerend is het gedicht "Revolutie": "Een exploderend insect/ van lachgas en traangas,/ Bomen met hoge bloeddruk.// Iets ontvlamt. Interne hitte/ lost alle schaduwen op, fixeert/ onze contouren op steen.// Een gestorven stropop/ rijst uit zijn as,// knispert/ en ritselt opnieuw;// evolutie/ die zich omgekeerd afspeelt/ voor een rechtbank van// doodlachers."
Tja, met een flinke dosis welwillendheid valt er een begin van een interpretatie te bedenken, en ongetwijfeld roept het gedicht een bepaalde sfeer op - voor wie zich ervoor openstelt. Maar voor welke woordcombinatie geldt dit laatste eigenlijk niet? In ieder geval zullen voor- en tegenstanders het erover eens zijn: wie van Polet wil genieten, moet traditionele schoonheidsnormen en -waarden overboord zetten.
Er zijn gedichten met wat begrijpelijker passages, maar echt helder wordt het nergens. Polet gebruikt zeer vrije versvormen; ook zijn er twee prozagedichten, zeer uitgebreide definities van de voorheen in onze taal niet bestaande begrippen "Stark" en "Sensorium", die als taal- en gedachte-experiment niet onaardig zijn. Wellicht geeft Polets poëzie een beeld van de ontreddering waarmee de moderne mens te kampen heeft, van de onmogelijkheid een redelijke zin te geven aan het bestaan. Zo beschouwd kan deze bundel enige betekenis hebben als cultuurhistorisch document - over een halve eeuw bijvoorbeeld.
"Gedichten 1998-1948" door Sybren Polet; uitg. De Bezige Bij, Amsterdam, 2001; ISBN 90 234 4817 0; 622 blz.