Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tera Voorwinden-Hofman

Frisse verhalen van Henk Fonteyn

Van de hand van Henk Fonteyn verscheen bij Merweboek in Sliedrecht een bundel met autobiografisch getinte verhalen, anekdotische schetsen en vertellingen, onder de titel "De gevreesde ziekte". Fonteyn schrijft over zijn gereformeerde jeugd en vanuit zijn pastorale praktijk als gemeentepredikant.

"Zondags gingen we naar de kerk. In mijn vroegste jeugd was dat de gereformeerde Bethlehemkerk, een knus gebouwtje, waar mijn vader een van de twee organisten was. Het orgel was op de galerij geïnstalleerd en het balkon was met gordijntjes afgeschermd van de rest van de kerk. We mochten als kind bij toerbeurt boven bij het orgel zitten en dat was een geweldig alternatief voor de kerkbank. Mijn vader kocht zaterdags een paar rollen drop en daarvan kregen we ruim ons deel als we bij hem zaten. Het mooiste was natuurlijk het gluren tussen de gordijntjes door." Of de schrijver van deze passage toen al wist dat hij predikant zou worden? 

Hij doet dat op een frisse en humoristische manier in een stijl die een wellicht herkenbare gereformeerde sfeer oproept. Anders dan bijvoorbeeld bij Maarten 't Hart blijkt een uiteindelijk positieve kijk op geloofszaken. De bundel is in de loop van zo'n vijf jaar ontstaan, tussen het veertigste en het 46e levensjaar van de auteur. Een hoog gehalte midlife-emotie dus, althans volgens de schrijver zelf in zijn voorwoord. De lange ontstaanstijd verklaart de inconsistentie die een oplettende lezer zal constateren in mededelingen over gezinssamenstelling en leeftijd van de gezinsleden. 

Lichtvoetig
Veel verhalen in de bundel zijn ontstaan in de context van Fonteyns werk als gemeentepredikant van de hervormde gemeente van Tricht. Vrijwel alle verhalen in het boek zijn eerder verscheen in het maandblad Reveil. Het verhaal "De gevreesde ziekte" werd enkele jaren geleden gepubliceerd in de bundel "Een en anders", het actieboek van het Christelijk Lektuur Kontakt voor 1997. Schrijven is voor Fonteyn zowel behoefte als plezier. De lichtvoetige bundel is prima in staat de lezer plezier te verschaffen. 

N.a.v. "De gevreesde ziekte", door Henk Fonteyn; uitg. Merweboek, Sliedrecht, 2001; ISBN 90 71864 88 X; 64 blz.