Ook al was Nederland neutraal in de Eerste Wereldoorlog, toch ging de strijd voor veel Nederlanders niet onopgemerkt voorbij. Veel Belgen vluchtten naar Nederland. Belgische verzetsmensen gingen als koerier 's nachts de grens over naar Nederland om hun landgenoten op de hoogte te brengen van de situatie thuis. Over Camille, een jonge grensoverschrijder, schreef Ad van Gils het boek "Koerier in de nacht".
De 12-jarige Camille woont in Belgisch Brabant. Zijn vader is in het eerste jaar van de oorlog gesneuveld. Wanneer zijn oudere broers Victor en Constant hem vragen hen te helpen, twijfelt hij niet. Hij gaat als verkenner mee tijdens hun tochten om vluchtelingen over de grens te helpen. Al op zijn eerste tocht gaat het helemaal fout. Ze worden ontdekt. Victor wordt gedood en Constant wordt gevangengenomen. Camille weet aan de Duitse soldaten te ontkomen. Hij moet nu alleen de opdracht uitvoeren die zijn broers hem vooraf hadden gegeven: hij moet brieven naar Tilburg brengen.
Tijdens zijn reis komt Camille in contact met De Kloet, een man die net als Victor en Constant in het verzet zit. Van hem hoort Camille dat zijn broers waarschijnlijk verraden zijn. Samen met Stan, de zoon van De Kloet, gaat Camille dan op weg naar Tilburg. De tocht verloopt niet zonder problemen. Zo vallen ze zelf ook bijna in handen van een verrader. Nog net op tijd weten ze te vluchten. In Tilburg kan Camille de papieren veilig aan de juiste man overhandigen.
Tot zijn grote verrassing ontmoet hij in Tilburg zijn broer Constant, die ontvlucht blijkt te zijn. Ondanks het toenemende gevaar blijft Constant actief in het verzet. Als Camille merkt dat zijn broer weer een nachtelijke tocht gaat ondernemen, eist hij dat Constant hem meeneemt. Behalve het helpen van de vluchtelingen hebben ze nog een drijfveer: de verrader, die verantwoordelijk is voor de dood van Victor, moet worden ontmaskerd. Tijdens de tocht loopt het helaas weer fout. Van verschillende kanten worden er lampen op hen gericht. In het daaropvolgende vuurgevecht raakt Constant gewond. Gelukkig weet hij, samen met de anderen, aan de vijand te ontkomen. Het is uiteindelijk de 12-jarige Camille die de verrader weet te ontmaskeren.
Moed
De auteur hoorde de verhalen over de grensoverschrijders van zijn vader. Ze brachten hem tot het schrijven van dit boek over Camille. In het nawoord vertelt Van Gils dat Camille gedurende de oorlogsjaren een van de dapperste grensrakkers van de streek is geworden. Het lukte hem keer op keer mensen en berichten veilig de grens over te brengen. Ook Constant heeft de oorlog overleefd. Het is dat de auteur duidelijk aangeeft dat de 12-jarige Camille een van de jonge helden is, anders zou het verhaal haast ongeloofwaardig zijn. Veel leeftijdgenoten zullen niet zo veel moed, doorzettingsvermogen en scherpzinnigheid bezitten als Camille. Ondanks de spanning die er regelmatig is, zijn er ook grote stukken die enigszins langdradig zijn. Dit komt doordat bijzaken regelmatig te uitgebreid worden verteld. Dat neemt niet weg dat liefhebbers van een spannend geschiedenisboek dit verhaal zeker zullen waarderen.
N.a.v. "Koerier in de nacht", door Ad van Gils; uitg. Callenbach, Kampen, 2001; ISBN 90 266 1111 0; 139 blz.