Tijdens haar studie Spaans komt Sara Connor in aanraking met de knappe Nicolás Cortéz. Tot over haar oren verliefd besluit ze een maand na de eerste kennismaking met hem te trouwen en mee te gaan naar zijn vaderland Bolivia, ondanks alle waarschuwingen van vrienden. Als ze eenmaal in Bolivia gearriveerd zijn duurt het niet lang of de eerste wrijvingen ontstaan tussen Sara en Nicolás. "Vuurdoop" is een spannende roman van Jeanette Windle.
Waarvan is de familie Cortéz zo rijk geworden? Waarom doen Nicolás en de Amerikaan Doug Bradford, een agent van de Amerikaanse drugsbestrijding, zo vijandig tegen elkaar? Vragen die in Sara opkomen, maar waar ze voorlopig geen antwoord op krijgt.
Door contacten in de Engelse gemeenschap, de kerk die ze bezoekt en een nicht van haar man komt Sara in aanraking met vrijwilligerswerk in een kindertehuis. Nicolás vindt dat niet prettig, maar houdt haar ook niet tegen. Haar hele leven verandert echter als ze tijdens een nieuwsuitzending ontdekt dat de belangrijkste man van Cortéz Industries, Julio Vargas, drugs smokkelt. Haar man schrikt als hij haar ontdekking hoort en belooft direct actie te ondernemen. Dagenlang hoort of ziet ze echter niets van hem. Tijdens een lezing ontmoet ze Doug Bradford weer. Sara geeft hem de hint om de gangen van Julio Vargas na te gaan. Een vriend van de familie
Cortéz luistert hen af en seint Nicolás in. Haar echtgenoot en schoonvader dwingen Sara alles te zeggen wat ze aan de agent heeft verteld. Daarna mag ze onder geen beding meer in contact komen met de buitenwereld. Dan pas dringt tot de Sara door dat de familie zélf cocaïne smokkelt. Tijdens het jubileumfeest van Cortéz Industries is ze getuige van een moord en loopt ook haar eigen leven gevaar. Sara slaat op de vlucht. De familie Cortéz laat het daar uiteraard niet bij zitten. Een wilde jacht ontstaat.
Naïef
De karakters van de verschillende personen komen niet altijd levensecht over. Sara is wel erg naïef. Bij aankomst in Bolivia weet zij bijvoorbeeld niet hoeveel zwagers en schoonzussen ze heeft en of de familie in een krotje bivakkeert of in een villa woont. De cursief gedrukte Spaanse woorden zijn vaak wel duidelijk door het zinsverband, maar een verklarende woordenlijst achter in het boek zou een prettige aanvulling zijn geweest. Een klein schoonheidsfoutje is dat op de achterflap de hoofdpersoon Sarah heet, maar dat ze in het boek Sara genoemd wordt.
Hoewel de afloop van het boek redelijk voorspelbaar is, blijft het boeien tot de laatste bladzij. De schrijfster van deze roman groeide als de dochter van een zendelingenechtpaar op in Colombia en Venezuela. Ook heeft zij vijftien jaar in Bolivia gewoond. "De personen die in "Vuurdoop" voorkomen zijn fictief. De weergegeven situaties, achtergronden, standpunten en opvattingen berusten, evenals de gegevens over de narcoticahandel en de bestrijding ervan, op zorgvuldig onderzoek en persoonlijke ervaring, aldus het voorwoord. Dat maakt het lezen van dit boek extra interessant.
N.a.v. "Vuurdoop", door Jeanette Windle; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2001; ISBN 90 6140 759 1; 550 blz.