Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

De vondst van een archeologe

In de roman "Toevlucht" vlecht Lynn Austin drie verhaallijnen prachtig door elkaar. Een van haar hoofdpersonen -de archeologe Abby- vertrekt in 1999 naar Israël om opgravingen te doen. Ze werkt er onder leiding van de oudere Hannah Rahov, wier bewogen levensgeschiedenis door middel van flashbacks getekend wordt. Samen vinden de vriendinnen bezittingen met de inscriptie "Leah". Van deze vrouw uit de eerste eeuw krijgen Abby en Hannah aan de hand van reconstructies een beeld, terwijl de lezer haar -eveneens via flashbacks- uitvoeriger leert kennen. 

Hoofdstuk 1 is direct al heftig. De openingszin van "Toevlucht" luidt: "Niets in het leven van Abigail McLeod had haar voorbereid op de schok die ze kreeg, toen ze Benjamin Rosen in haar armen zag sterven." Een vriendelijke en behulpzame man met wie ze kennismaakt tijdens haar vlucht wordt voor Abby's ogen op het vliegveld in Tel Aviv beschoten. Het is wel erg toevallig dat Rosen -kortweg Ben genoemd- de neef en beste vriend blijkt te zijn van Hannah, die de archeologische opgraving waarvoor Abby is gekomen, begeleidt. 

Winst
De eerste verhaallijn start in 1999, het jaar waarin Abby's huwelijk na 22 jaar op de klippen loopt, zij Amerika ontvlucht en in Israël tot rust hoopt te komen tijdens opgravingswerkzaamheden. Hánnahs verhaal begint in 1951, als haar familie met haar als klein meisje uit Irak naar Israël emigreert, terwijl de 'ontmoeting' van de lezer met Leah al in 46 na Christus plaatsheeft. 

Een belangrijk thema uit dit boek verwoordt de auteur wanneer ze Hannahs man Jake aan het begin van de Zesdaagse Oorlog in 1967 laat zeggen: "Ja. Ik denk dat er oorlog komt. Maar ik geloof ook dat God het kwaad dat onze vijanden beramen, voor ons ten goede kan gebruiken." Met deze vragen rond het kwaad, rond leed en verlies dat uiteindelijk winst wordt, worstelt namelijk ook Abby. "Moest ze er vreugde in vinden als ze door haar man werd verraden en hem kwijtraakte?" zo vraagt zij zich af bij het lezen van de boodschap van Jacobus: "Acht het voor grote vreugde, mijn broeders, wanneer gij in velerlei verzoekingen valt; wetende, dat de beproeving uws geloof lijdzaamheid werkt. (...)" 

Verdrukking
Gaandeweg worden er parallellen zichtbaar tussen de levens van deze vrouwen. Alledrie weten ze zich verbonden met (de geschiedenis van) de Joden en geroepen door de God van dit volk, dankzij Zijn Zoon. Alledrie ervaren ze iets van verdrukking, crisis en uitredding. 

"Toevlucht" is een mooi geconstrueerd verhaal, al valt er op de uitwerking ervan best een en ander aan te merken. De auteur laat mijns inziens weinig aan de lezer zelf over. Haar boek is daardoor laagdrempelig, maar hier en daar ook veel te voorspelbaar. Als Hannah bijvoorbeeld nog totaal niet schijnt te beseffen dat de man op wie ze verliefd is -Jake- ook van haar houdt, heeft de lezer dat al lang door. 

Vanwege de motieven (de eeuwenlange strijd tegen de Joden; hun bekering tot de Messias; oorlog, liefde en hoop); de speelruimte (Israël) en het historische karakter doet deze roman denken aan met name de Sion-kronieken van Bodie Thoene. Dit betekent enerzijds dat "Toevlucht" niet zo heel veel toevoegt aan het assortiment van de christelijke boekwinkel; anderzijds dat liefhebbers van het Thoene-genre hun hart opnieuw kunnen ophalen aan een dikke twintig hoofdstukken vol historie, romantiek, mysterie en de duidelijke, bijbelse boodschap dat God de belofte aan Zijn volk waarmaakt. 

N.a.v. "Toevlucht", door Lynn Austin; vert. Marian Muusse; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 2001; ISBN 90 6140 774 5; 384 blz.; 17,90 ( 39,90).