Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Herma Tramper-van Helden

Pijn om puistjes

""Loop toch door, stomme meid, met die lelijke puistjes van je." Geschrokken kijkt de 15-jarige Geritha achterom. Haar benen trillen. Tranen branden achter haar ogen." Het is een van de vele pijnmomenten in het schoolleven van Geritha, de hoofdpersoon in het boek "Kom op voor jezelf" van Jenneke ter Haar.

Het is een bekend, maar schrijnend thema waarover deze uitgave gaat: pesten. Geritha heeft op school geen leven. Elke dag gaat de havo-4-leerlinge met vrees en beven van huis. Ze wordt op den duur beheerst door een moemakende angst.
Vooral haar klasgenoot Frans van Eghelen zit haar voortdurend dwars. Zijn optreden zou bij andere leerlingen verontwaardiging moeten oproepen, maar in plaats daarvan krijgt de treiteraar min of meer bedekt de steun van de rest van de klas. Geritha verkommert zodoende in eenzaamheid. 

Trefzeker beschrijft Jenneke ter Haar de pijn van Geritha, door de klas ook wel smalend Griet genoemd. Haar verhaal is reëel en eerlijk. Op één voorval na. Het gedeelte over het eerste bezoek van Geritha aan Frans komt onwerkelijk over: de moeder van de plaaggeest presenteert onverwachts een nieuw middel tegen puistjes. Dat is wel erg spontaan. 

Het boek is vlot en eigentijds geschreven. Het is mooi om te lezen hoe Geritha haar zorgen met een oudere nicht kan delen en opschrijft in haar dagboek. "Soms ben ik rustig, dan voel ik dat God er is, Die mij overal doorheen draagt. Maar heel vaak merk ik er niets van. Dan vind ik het erg vervelend op school en dan is God zo ver." 

De schrijfster neemt het probleem van pesten serieus en doet het niet op een goedkope manier af door er een "happy end" aan te geven. Aan het eind van het verhaal staat Geritha wel steviger op haar benen, maar ze is niet van het ene op het andere moment van haar twijfels en minderwaardigheidsgevoelens ontdaan. Zo kan het een steun in de rug zijn van tieners die met treiteren te maken hebben. Het zal zeker herkenning oproepen. Leerlingen die zelf plagen of vaak zwijgend met plagerijen instemmen, zouden een boek als dit ook eens moeten lezen. 

N.a.v. "Kom op voor jezelf", door Jenneke ter Haar; uitg. Mes, Capelle aan den IJssel, 2000; ISBN 90 76061 79 3; 147 blz.