Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. Mijnders

Een bange winter in Roemenië

Eeuwoud Koolmees heeft een bezoek gebracht aan Roemenië en een gezin uit dit land als onderwerp voor zijn boek "Bange winter in Roemenië" genomen.

Szabina Reck is 14 jaar en leeft in de tijd na de val van Ceaucescu. Angst voor de gevreesde geheime politie is er niet meer, maar het leven van het gezin waarin zij thuishoort, is vol zorgen. De vader van Szabina is overleden en nu moet moeder met acht kinderen in leven zien te blijven van het kleine beetje geld dat het gezin van de staat krijgt. De strenge winter brengt honger en kou.

De conciërge van de school waar Szabina op zit geeft haar op een dag een boekje: "Christus in de communistische gevangenissen" van Richard Wurmbrand. In een van de gesprekken die ze met de conciërge heeft, vertelt de man dat zijn zoon op 3-jarige leeftijd is meegenomen door de geheime politie.

Wezen
Samen met een schoolvriend weet Szabina deze zoon op te sporen. In het gezin nemen de zorgen alleen maar toe. Als ook haar moeder sterft, blijft Szabina achter met de zorgen voor haar broertjes en zusjes. Dan blijkt dat God voor de wezen wil zorgen.
De woorden van moeder voordat zij stierf, worden waarheid: "Werp al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u."

N.a.v "Bange winter in Roemenië", door Eeuwoud Koolmees; uitg. Mes, Capelle aan den IJssel, 2000; ISBN 90 76061 81 5; 132 blz.