Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. Mijnders

De Raaf vertelt over Rotterdam

Ben de Raaf schreef "Moord in Ommoord", waarin Roel Westland de hoofdpersoon is. Roel is 17 jaar en zit in klas H4b van het Reviuscollege in Rotterdam. Hij heeft twee uiteenlopende idealen: hij wil later gaan werken bij de politie en hij is al een tijdje gek op Ingrid van der Heiden. Alleen: Hoe maakt hij haar dat duidelijk? 

Wanneer hij als stageadres het Delta Ziekenhuis krijgt toegewezen van zijn leraar, doet hij er vervolgens zelf alles aan om dit omgezet te krijgen naar een plaats bij de politie. En met succes. Hij mag een week meelopen met agenten van bureau Ommoord. 

Moordwapen
Tijdens zijn eerste stageochtend is het al direct raak: er is een oudere vrouw vermoord. Al snel blijkt dat haar pinpas is gestolen en er grote bedragen van haar bankrekening zijn afgeschreven.
In de daaropvolgende dagen maakt Roel het veelzijdige werk van de politie mee: een buurtonderzoek, het verhoren van verdachten, het natrekken van aanwijzingen 

Roel laat zich tijdens dit onderzoek van zijn beste kant zien. Zo lukt het hem onder andere het moordwapen te vinden. Na een week vol spanning en afwisseling is Roel er getuige van dat de twee daders op Schiphol worden opgepakt, vlak voordat hun vliegtuig opstijgt naar Portugal. 

Een hedendaags verhaal, dat door jongeren met veel plezier gelezen zal worden. Op een boeiende manier komen veel facetten van het politiewerk aan de orde, terwijl de gedachte- en leefwereld van Roel voor veel lezers herkenbaar zal zijn.
Enigszins tegenstrijdig met de vlotte stijl zijn de regelmatig voorkomende woorden die de jeugd niet vaak zal gebruiken: sinecure, vol verve iets vertellen, doubleren, is er debet aan, etc. 

N.a.v. "Moord in Ommoord", door Ben de Raaf; uitg. Mes, Capelle aan den IJssel, 2000; ISBN 90 76061 77 7; 190 blz.