Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: A. de Jong

Hoe Narnia ontstond

Het bekendste deel in de Narnia-serie van C. S. Lewis is "Het betoverde land achter de kleerkast." Vier kinderen komen via een betoverde kleerkast terecht in het sprookjesachtige land Narnia, waar faunen leven, dwergen en sprekende dieren. Maar hoe is dat land Narnia eigenlijk ontstaan? Dat vertelt kinderboekenschrijver Lewis in het tweede deel: "Het neefje van de tovenaar."

De verhaallijn is in het kort als volgt. Ergens in het begin van deze eeuw beleven twee kinderen, Digory en Polly, een vreemd avontuur. Via toverringen van een zonderlinge oom worden ze in staat gesteld andere werelden te bezoeken. Een van die werelden is Narnia, een werkelijkheid die -precies als de twee kinderen hem binnentreden- tot aanzijn wordt geroepen door de koning van Narnia: de leeuw Aslan. Digory en Polly maken het mee hoe door het zingen van de leeuw het gras uit de aarde spruit, bomen de grond uit schieten en dieren tot leven komen. 

Na het ontstaan van Narnia, waar trouwens al direct iets grondig mis is door het rondwaren van een boze tovenares, keren de twee kinderen door de kracht van Aslan terug in hun eigen wereld: de stad Londen in het begin van deze eeuw. Digory heeft een bijzondere appel meegekregen. Als hij die aanbiedt aan zijn doodzieke moeder, wordt zij tegen verwachting van de artsen in genezen. 

Het klokhuis begraaft Digory in de tuin achter het huis. Er groeit een schitterende boom uit. Als Digory oud is geworden en inmiddels een beroemde professor, rooit hij de boom en laat uit het hout ervan een kleerkast maken. Het is juist die kleerkast waardoor later, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, zijn achterneefjes en -nichtjes, Peter, Susan, Edmund en Lucy, Narnia betreden. 

Na "Het betoverde land achter de kleerkast" heeft uitgeverij Callenbach nu ook dit tweede deel in de zevendelige serie, "Het neefje van de tovenaar", heruitgegeven. In dezelfde fraaie vormgeving, met dezelfde oorspronkelijke plaatjes als het eerste deel. Wie er alleen een spannend verhaal in wil zien, is daar vrij in. Wie gevoel heeft voor christelijke symboliek, mag zich tevens daaraan laven. 

N.a.v. "Het neefje van de tovenaar", door C. S. Lewis; uitg. Callenbach, Kampen, 2000; ISBN 90 266 1056 4; 160 blz.