Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Beeldhouwer van de farao

"Beeldhouwer voor de farao" is de titel van het nieuwste jeugdboek van Peter Schaap. Die beeldhouwer is in het begin van het verhaal nog maar een jonge waterdrager, Joeti, die met zijn ezel Noet water uit een bron schept en dit elders in de stad Achetaten verkoopt.

Die nieuwe stad (het is omstreeks 1364 voor Christus) is gesticht en gebouwd door farao Echnaton die tijdens het verhaal over Egypte tracht te regeren. Maar hij heeft heel de Egyptische elite tegen zich in het harnas gejaagd door alle oude goden af te schaffen en in hun plaats zijn gestorven vader tot de zonnegod Ré te proclameren, en die moeten alle Egyptenaren dus aanbidden. 

Geen wonder dat er allerlei intriges rond de farao en zijn vrouw Nefertiti worden gesponnen. Tegen zijn wil raakt Joeti daarin betrokken, als hij wegens zijn opvallend tekentalent is geadopteerd door de beeldhouwer Toetmosis, die in dienst van de farao beelden moet maken voor diens toekomstige graftombe. 

Een medewaterdrager wordt in het paleis vermoord; hij loopt dag en nacht gevaar om door onbekende en verborgen vijanden om het leven gebracht te worden; hij ontsnapt maar nauwelijks aan de verdrinkingsdood en de griezelige kaken van een krokodil; en hij belandt murw gebeukt toch nog in de gevangenis. Voor zijn eigen bestwil, zo blijkt achteraf. Als hij niet gesterkt was geweest door zijn liefde voor prinses Aneksi, van en voor wie hij een kunstig beeldje maakte, had hij al die ellende nooit kunnen verdragen. Pas als de farao gestorven is, en zijn zoon Toetanchamon hem heeft opgevolgd, kan Joeti weer vrij ademhalen. 

Elk hoofdstuk verwijst in de titel naar telkens weer een andere Egyptische godheid en heeft, wat de inhoud betreft, iets te maken met diens functie in de godenwereld. Een manier van componeren die je niet veel tegenkomt. Maar knap is het wel. Zo leert de (jonge) lezer heel wat over zeden en gewoonten van die oude beschaving. 

N.a.v. "Beeldhouwer van de farao", door Peter Schaap; uitg. Piramide, Amsterdam/Antwerpen, 2000; ISBN 90 245 3608 1; 240 blz.