Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Mengeling van fantasie en werkelijkheid

Een mengeling van fantasie en werkelijkheid is de historische jeugdroman "De verloren vloot" van Frank Herzen. De schrijver heeft zich verdiept in de historie van zijn woonplaats Hellevoetsluis en stuitte daarbij op het in 1600 gepubliceerde "Wijdtloopigh Verhael" van Zacharias Heyns.

Deze auteur geeft daarin een onopgesmukt verslag van de mislukte reis van het schip "Het Geloof" via de Straat Magelhaes naar Japan en Oost-Indië. "Het Geloof" was een van de vier schepen die, als pioniers, vanuit de haven van Hellevoetsluis die nieuwe route gingen onderzoeken. Alleen "De Liefde" slaagde, zoals bekend, erin Japan te bereiken. De rest verging of keerde terug. 

Frank Herzen heeft zich bij het schrijven van zijn jeugdroman gebaseerd op het boek van Heyns. Ieder hoofdstuk laat hij bij wijze van motto met een citaat uit het "Wijdtloopigh Verhael" beginnen, maar vaak zijn die citaten ook tegelijkertijd onderdeel van Herzens verhaal en dus onmisbaar voor de voortgang. De lezer moet daardoor wel even wennen aan de zeventiende-eeuwse taal en spelling. 

Herzen heeft zich, dankzij allerlei studiemateriaal, ingeleefd in de barre omstandigheden waaronder de zeelieden van die tijd hun werk moesten doen. Vanuit die voor hem bijna echt geworden beleving neemt hij ons mee aan boord van "Het Geloof". Stormen, ruzies, scheurbuik, ziekten, vijandige aanvallen van vreemde volken, woede en wanhoop, ze worden allemaal ons deel. Ook de onmogelijkheid om de Straat Magelhaes aan de andere zijde te verlaten ten gevolge van de woedende golven. Het schip keert met uitgedunde bemanning terug naar Hellevoetsluis, met in de herinnering ook nog de ontmoeting met de stuurse Olivier van Noort, die er een paar dagen later wel in zou slagen de Straat Magelhaes te passeren, zoals we uit de geschiedenisboekjes kunnen weten.

N.a.n. "De verloren vloot", door Frank Herzen; uitg. Piramide, Amsterdam/Antwerpen, 2000; ISBN 90 245 3728 2; 207 blz.