Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Goed geschreven dierenverhaal

"Het gewei van Caesar" door Brooks Hansen zou je een origineel en goed geschreven dierenverhaal kunnen noemen. Gewone mensen zoals het meisje Elsbeth spelen een voorname rol. 

Het belangrijkste thema wordt gevormd door de zoektocht van mus Bette naar haar man Piorello, die door het zorgzame toedoen van Elsbeth spoorloos is verdwenen. Ze volbrengt die zoektocht door haar nestje met jongen over te planten in het gewei van het rendier Caesar, dat met een arrenslee op sjouw is voor zijn baas. Uiteraard vindt het mussenpaar elkaar terug. 

"Het gewei van Caesar" is niet een echt christelijk boek zoals de twee andere, al zijn er een paar rooms-katholieke reminiscenties. Ook is er sprake van een soort beschermengel (Tibel), die nu eens helemaal onzichtbaar is, dan weer ten tonele verschijnt in bijvoorbeeld de gestalte van een uil.

"Het gewei van Caesar", door Brooks Hansen, vert. Marc Schaeffer; uitg. Callenbach, Kampen, 1999; ISBN 90 266 1008 4; 159 blz.; vanaf 12 jaar.