Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Esther Papeveld

Strijd rond Burkes landgoed

De Galway Kronieken zijn verrijkt met een derde deel: "De as der herinnering". De oplettende lezer van deel 1 en 2 weet dat de as staat voor de rokende puinhopen van het landhuis van jonker Joseph Connor Burke. Dat de jonker en de andere bewoners van het landgoed niet bij de puinhopen zijn blijven zitten, blijkt uit dit derde deel van hun familiegeschiedenis.

In "De as der herinnering" zien we dezelfde hoofdpersonen terug: Joseph Burke, nog steeds belaagd door de gemene Mahon, Kate Donovan, intussen gehuwd met Joseph, moedig en vergevingsgezind, en Molly met haar vreemde, voorspellende uitspraken.
Opvallend is echter dat de personages zich, ondanks alles wat ze meemaken, niet ontwikkelen. Je zou verwachten dat ze na twee delen geschiedenis wel het een en ander geleerd zouden hebben. Maar, waar de lezer intussen weet dat de gekke uitspraken van Molly wel degelijk van belang zijn, laten Kate en de anderen haar praten. En Mahon, die haar nu toch al geruime tijd het leven zuur heeft gemaakt, krijgt keer op keer het vertrouwen van Kate.

Een ander punt is de visie van de auteurs op het hiernamaals. Zo wordt op de bruiloft van Joseph en Kate gezongen over een hemelse legerschaar die tot in alle eeuwigheid een drankje drinkt uit een meer vol bier. Elke druppel bier zou dan een gebed zijn. Voorzover je je een voorstelling kúnt maken van de hemel, vind ik deze in ieder geval niet gepast.

Stormen
Het boek verhaalt van de laatste verwikkelingen rond het landgoed van Joseph Burke, dat Mahon graag als het zijne zou zien. Ook nu worden alle trucs uit de kast gehaald. Een valse beschuldiging gevolgd door de verbanning van jonker Burke, de ontvoering van Tomeen Burke, het zoontje én de erfgenaam van Joseph, en de dood van de veestapel van de Donovans maken deel uit van Mahons vernietigingsplan. Kate wordt in deze stormen bijgestaan door Kane, de Tinker in "Over mensen en engelen", Nesbitt en vier potige kerels uit Claddagh. 

Na alle verwikkelingen kan O'Shea, de handlanger van Mahon, het niet langer eens zijn met zijn baas. Hij krijgt namelijk de opdracht om Tomeen te doden. De daaropvolgende ruzie eindigt in een gevecht, waarin Mahon de dood vindt. O'Shea schiet vervolgens zichzelf door het hoofd. Het laatste dat we meekrijgen is de brief van Kane aan Kate, die de terugkeer van de verbannen Burke aankondigt.
Gelukkig blijft de wetenschap dat alle kwaadwillende individuen zijn uitgeschakeld en dat de jonker terugkomt, want dat behoedt ons wellicht voor nóg een Galway Kroniek. 

N.a.v. "De as der herinnering", door Brock en Bodie Thoene; uitg. Gideon, Hoornaar, 1999; ISBN 90 6067 868 0; 333 blz.