Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Kolonisten in het ruige Westen

Het dagelijks leven van de kolonisten die in de tweede helft van de 19e eeuw in het wilde Westen van Amerika neerstreken, dat is een gegeven dat tot de verbeelding spreekt. De schrijfster Lori Wick nam die periode als uitgangspunt voor haar romans "Waar de wilde roos bloeit" en "Fluistering in het maanlicht". De nogal suikerzoete titels doen het ergste vrezen. Verrassing: de romantische verhalen hebben een opmerkelijk hoog werkelijkheidsgehalte.

Lori Wick is in Nederland een nog onbekende naam, maar volgens de uitgever worden haar boeken door orthodoxe christenen in Amerika, Australië, Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zeer gewaardeerd. Ze schreef onder meer romans over de Amerikaanse pioniers en over het Victoriaanse tijdperk in Engeland. De serie "Herinneringen uit de Rocky Mountains", waarvan de beide hier besproken boeken deel 1 en 2 zijn, speelt aan het eind van de 19e eeuw, in het ruige westen van Amerika. 

Zonder twijfel was het leven voor de kolonisten die in die tijd in "territorium Colorado" een bestaan probeerden op te bouwen hard en zwaar. Wie over die realistische kant van het bestaan meer wil weten, is bij Lori Wick aan het verkeerde adres. Ze noemt die dingen wel, maar het lichamelijk zware werk, de slechte voorzieningen en het isolement van de maandenlang aanhoudende winter zijn toch niet veel meer dan het decor van het verhaal. 

In beide boeken staat -uiteraard- een liefdesgeschiedenis met de nodige romantische en soms ook wel wat onwerkelijke verwikkelingen centraal. In "Waar de wilde roos bloeit" zijn Clayton Taggert en Jackie Fontaine de hoofdfiguren. Hij is een mijninspecteur die ervan droomt onderwijzer te worden, zij is de mooie maar dwarse dochter van de nieuwe winkelier van het stadje.
"Fluistering in het maanlicht" heeft het gearrangeerde huwelijk tussen Travis Buchanan en Rebecca Wagner tot onderwerp. Rebecca is de dochter van een grote veefokker, Travis wordt door een samenloop van omstandigheden voorman op deze ranch. Net voor zijn overlijden prest Rebecca's vader de twee te trouwen. Dat blijkt geen ideale basis voor een huwelijk. 

Lori Wick doet echter heel wat meer dan beschrijven hoe de een de ander uiteindelijk wel of niet krijgt. Ze beschrijft op een aantrekkelijke manier het dagelijks leven en geeft op een voor dit genre nogal overtuigende wijze de onderlinge verhoudingen en de karakters van de diverse personen weer. En ze bezwijkt niet voor de verleiding om alles -zoals dat heet- 'goed' af te laten lopen. 

Heel natuurlijk verwerkt Lori Wick in beide boeken de geestelijke kant van het leven. Welke spanning het geeft als in een huwelijk de een oprecht gelooft en de ander denkt dat goed leven alleen wel voldoende is om zalig te worden. En hoe een volstrekt ongelovige man door het getuigenis dat uitgaat van het leven van zijn vriend uiteindelijk tot verandering komt. 
Kortom: twee positieve en vlot geschreven boeken die waarschijnlijk vooral vrouwen aan zullen spreken. Bijvoorbeeld straks voor in de vakantiekoffer of in de eigen achtertuin... 

N.a.v. "Waar de wilde roos bloeit" en "Fluistering in het maanlicht", door Lori Wick; uitg. Gideon, Hoornaar, 1999/2000; ISBN 90 6067 745 5/90 6067 872 9; resp. 334 en 392 blz.