Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G. J. van de Wege

Stap naar ontoegankelijker poëzie

Lezers van Liter zijn ze al verschillende keren tegengekomen: inlegvelletjes met reclame voor uitgeverij Hengsteboer. Deze uitgeverij wil niet "het mooie groot maken met dikke bundels", maar "het kleine mooi maken in een bijzondere vormgeving." De uitgeverij stelt zich de uitgave van bijzondere, bibliofiele bundels ten doel. Nu is er dan de eerste: "Embargo" van Hilbrand Rozema.

Met zijn eerste bundel, "Paradijs" (1997), werd Rozema destijds genomineerd voor de Cees Buddingh'-prijs voor het sterkste literaire debuut; een prijs die dit jaar overigens wel eens naar Marjoleine de Vos zou kunnen gaan. "Embargo" is niet Rozema's tweede bundel, maar de opmaat ervoor. Hij werkt aan een nieuwe bundel en daarop wil de uitgave van Hengsteboer een blik bieden.

Nu kan men zo z'n twijfels hebben bij de doelstelling van Hengsteboer (waarom wachten we niet tot Rozema's tweede bundel compleet is? Wordt de wereld rond Liter zo niet een nog meer elitair en al te klein kringetje?) - een feit is dat de vormgeving door Steven van der Gaauw inderdaad formidabel is. De bundel is ingenaaid, heeft een iets groter formaat en een ruimere bladspiegel dan gebruikelijk, een mooi stofomslag (met een verrassinkje aan de binnenkant) en een exquise typografie.

Een aantal kenmerken van de gedichten uit Rozema's vorige bundel komt in "Embargo" terug: de schijnbaar lukrake opeenstapeling van beelden, de vergelijkingen zonder als, het gebruik van woorden die buiten de traditioneel-poëtische sfeer liggen. Als de geest der associatie over Rozema vaardig wordt, zit hij werkelijk niet om een beeld verlegen. In vergelijking met zijn vorige bundel lijkt Rozema wel een forse stap naar ontoegankelijker poëzie gedaan te hebben; een gedicht als "Genesis" neigt wat mij betreft naar de cryptografie. Samen met de quasi-clichés ("rank als een dromende eenhoorn"), minder geslaagde beelspraak ("de dagcamping van de wereld") en fraaie dissonanten ("embargo-aroma") maakt deze gedichten eerder bevreemdend dan sympathiek, maar wie geboeid wil verdwalen kan hier z'n hart ophalen.

"Embargo", door Hilbrand Rozema; uitg. Hengsteboer, Zeewolde, 2000; ISBN 90 805512 1 x