Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G. W. van Leeuwen-van Haaften

Mary Jones en haar Bijbel

Het oorspronkelijke boek "Mary Jones en haar Bijbel" werd in 1882 gepubliceerd. Sinds die tijd is de naam van Mary Jones over de hele wereld bekend geworden.

Wat is er zo bijzonder aan dit eenvoudige, arme meisje uit Wales? Ze mag al jong mee naar de samenkomsten van de methodisten. Maar haar ouders hebben geen Bijbel. Het boek is nauwelijks te koop. Toch heeft Mary een enorme honger naar het Woord. Ze bidt of de Heere voor een Bijbel wil zorgen. Bij een boer die het kostbare boek wel in zijn bezit heeft, gaat ze uit de Bijbel lezen.

Zes jaar lang spaart Mary en als ze zestien jaar is, heeft ze voldoende geld. Bij dominee Charles in Bala wil ze een Bijbel kopen. In de lente van 1800 loopt ze op blote voeten de afstand van 25 mijl! Dan volgt er een teleurstelling. Maar Charles is zo onder de indruk van
Mary's liefde voor het Woord van God dat hij haar toch een exemplaar geeft. Charles vindt het zo erg dat bijbels in de taal van Wales zo schaars zijn, dat hij niet rust voordat hij een groep mensen bij elkaar heeft die zich wil inzetten voor het drukken van bijbels in het Welsh. In 1804 wordt de "British and Foreign Bible Society" opgericht. Mary spaart voortaan met haar gezin voor deze stichting. Op tachtigjarige leeftijd sterft ze. Haar kostbare Bijbel is nog steeds in het bezit van het genootschap.

Het boekje is een vertaling van de originele Engelse uitgave. Wie de schrijfster M. E. R. is, weten we niet. Elk hoofdstuk begint met een spreuk of tekst. Verder zijn in het boekje mooie Victoriaanse prenten en gravures opgenomen.

N.a.v. "Mary Jones en haar Bijbel", door M. E. R., vertaald door T. Hommes-van den Ende; uitg. De Banier, Utrecht, 2000; ISBN 90 336 2669 1; 128 blz.