Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G. W. van Leeuwen-van Haaften

Het speelgoed gaat naar Miles

Opvoeders moeten altijd proberen zich te verplaatsen in de leefwereld van hun kinderen. Dat is best moeilijk. In "Verkeerd begrepen" gaat het over een kind dat schijnbaar luchthartig door het leven gaat maar toch zijn verdriet kent. M. H. Karels-Meeuse bewerkte het ontroerende verhaal van de Engelse schrijfster Florence Montgomery.

We maken kennis met twee moederloze broertjes: de sterke, levenslustige Humphrey en de zwakke Miles. Vader lijkt meer van Miles te houden. Hij denkt dat Humphrey geen verdriet heeft over het gemis van zijn moeder. Maa r dat heeft hij verkeerd begrepen. Als lezer weet je dat Humphrey wel zeker zijn verdriet kent. De titel loopt als een rode draad door het boek.

Toch beleeft Humphrey allerlei leuke dingen. Veel voorvallen zijn grappig beschreven. Maar als Humphrey iets in zijn hoofd heeft, moet het ook gebeuren. Zo wil hij een keer op een tak boven het water zitten. Oom Charlie bracht hem op dat idee. Aan vader moet hij beloven dit nooit te doen en Miles durft het eigenlijk niet. Maar Humphrey doet het toch... De ontknoping van het verhaal zal men niet gauw vergeten.

Testament
Humphrey wordt ziek. Hij gaat een testament maken. Vader krijgt zijn psalmboek. Het speelgoed is voor Miles en de dieren zijn voor Dolly. Het dubbeltje gaat naar Thomas en Joanne krijgt het vergeet-mij-nietje. Dan hoort Humphrey een wonderlijk geluid in zijn hoofd. "Een geluid van vele wateren..." Hij wil weten wat dit is. Hij zoekt in het verleden. Oom Charlie weet de oplossing. Het was tijdens een kerkdienst op een zomermorg en. De dominee preekte uit het laatste bijbelboek. Pas als oom Charlie de onderstreepte woorden in zijn Bijbel voorleest, komt Humphrey tot rust. Het zaad, gestrooid door de oude prediker, heeft wortel geschoten. Zijn broertje mag die laatste avond zijn gebedje opzeggen bij Humphreys bed. Verdriet verandert in blijdschap. "Humphie is ingeslapen", fluistert Miles.
Het waardevolle boek laat zich lezen als een roman. Ook is het geschikt voor gebruik in opvoedingssituaties, met name als voorleesboek. Het verhaal werd reeds eerder in het tijdschrift De Gezinsgids gepubliceerd. Voor de sfeervolle illustraties zorgde Rino Visser. 

N.a.v. "Verkeerd begrepen", door Florence Montgomery, bewerkt door M. H. Karels-Meeuse; uitg. De Ramshoorn, Goes, 2000; ISBN 90 76466 07 6; 108 blz.