Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marie van Beijnum

Liefde en rebellie

Komen tegenwoordig de meeste liefdes tot stand via de tv-quiz, internet, de soap en de discotheek, vroeger was dat nog eens anders en kwam de liefde soms heel het leven niet. In het uitzonderlijkste geval kon het gebeuren dat je als enige vrouw in het vreemdelingenlegioen tegen de ware aanliep. Maar ook dat je als vrouwenvoorvechtster in het rebelse Frankrijk van de 19e eeuw de ware juist niet vond. 

Twee boeken met titels waarin het woord liefde voorkomt. "Een liefde in Afrika" is al aan veel landen verkocht, maar verschijnt nu in het Nederlands. Het is het levensverhaal van Susan Travers (Londen, 1909). Tot haar dertigste leidt Susan Travers het prettige leven van een society-telg in Engeland, Frankrijk en Italië. Ze brengt haar leven na de kostschool vooral door op party's, tennisbanen en skipistes. Als in 1940 de oorlog uitbreekt, heeft ze na vele veroveringen de ware Jacob nog niet gevonden. Ze twijfelt wat ze zal doen. 

Impulsief besluit ze zich aan te sluiten bij het Franse vreemdelingenlegioen. Via Finland vaart ze om de Kaap naar het noorden van Afrika. Daar wordt ze de persoonlijke chauffeur van generaal Koenig. Tussen hen bloeit een hartstochtelijke relatie op die echter niet kan standhouden, want Koenig is er de man niet naar om te breken met zijn echtgenote. 

Travers voert de lezer mee naar het slagveld van Bir Hakeim, waar de geallieerden tegen Erwin Rommel vechten. Via Italië en Frankrijk trekt ze mee Duitsland in en viert daar de bevrijding. Dan komt de grote leegte: wat gaat zij doen? Ze blijft in het Vreemdelingenlegioen, is in Marokko en Indo-China en trouwt op haar 37e met de legionair Nicholas Schlegelmilch. Uit het huwelijk worden twee kinderen geboren. In haar hart blijft Susan Travers houden van generaal Koenig, uit wiens handen ze ten slotte, op leeftijd gekomen, de hoogste militaire medaille van het Franse Vreemdelingenlegioen ontvangt. 

"Een liefde in Afrika" is het verhaal van moed, trouw en kameraadschap op het slagveld. Het is tegelijkertijd het verhaal waarin mannen en vrouwen het allesbehalve nauw nemen met de algemeen humane, laat staan christelijke moraal op relationeel vlak. Het is een meeslepend menselijk verhaal, tragisch, omdat de liefde tussen Travers en Koenig door de omstandigheden wordt geblokkeerd. 

"Een liefde in Afrika" is een boeiend geschreven portret dat in goede aarde zal vallen bij liefhebbers van oorlogsliteratuur, verluchtigd met zwart-wit fotomateriaal en een bronnenlijst. "George Sand" behoort tot een ander genre. Het is meer een modern portret dan een klassieke biografie. Bovendien vergt de schrijfster veel van het inlevingsvermogen van de lezer. Hoewel Schmelzer zich baseert op de vele boeken en autobiografische aantekeningen over en van Sand, komt in dit verhaal weinig tot uitdrukking wat Sand nu werkelijk dreef. Wel lukt het haar om enige misverstanden die over Sand ingebakken zijn geraakt, te corrigeren. 

N.a.v. "Een liefde in Afrika. Het waar gebeurde en moedige verhaal van de enige vrouw in het vreemdelingenlegioen", door Susan Travers en Wendy Holden; uitg. The House of Books, Vianen, 2000; ISBN 90 443 0036 0; 364 blz.; 34,90.