Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: A. Tukker-Versluijs

Spannende geschiedenis in Polen

Spanning, geen sensatie. Oprecht vroom, geen opgelegde vroomheid. Historisch en boeiend, geen saaie geschiedenis. Dat zijn voor mij de begrippen waarmee "Uit de rode schaduw" te typeren valt. Een prachtig boek, dat je van begin tot eind in zijn greep houdt. 

"Uit de rode schaduw" is het derde deel in de trilogie "Verborgen oogst" van Anne de Graaf. De serie is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich af in Polen. In dit laatste deel zijn alleen de omstandigheden en de historische achtergrond van de Solidarnosc-beweging, alsmede die van de noodtoestand, op feiten gebaseerd. De personages zijn verzonnen, om veiligheid te waarborgen. 

Voor het totstandkomen van dit boek heeft de auteur veel tijd en moeite geïnvesteerd in het interviewen van ooggetuigen, het bestuderen van archieven en bekijken van oude foto's. Die moeite is ruimschoots beloond. Een aangrijpend boek werd het resultaat.
Dubbelspion 

"Uit de rode schaduw" speelt zich af in de jaren zeventig. De familie Piekarz heeft de druk van vervolging onder het stalinisme overleefd, maar als christenen hebben ze het nog altijd moeilijk. Jan Piekarz en zijn zoon Tomasz liggen steeds met elkaar overhoop. Tomasz pakt zijn biezen en vertrekt, aangetrokken door het materialisme van het Westen, naar Berlijn. Daar wacht hem echter een hoop ellende. 

Een van de andere hoofdpersonen in het boek is Jacek Duch, een Amerikaanse spion. Door zijn leven als dubbelspion komt hij voor gigantische problemen te staan. Als hij erachter komt dat en waar zijn dochter leeft, met haar kinderen, worden de moeilijkheden nog groter. Vooral door de ontmoeting met zijn kleinzoon Tomasz, die overigens niet weet dat de man zijn opa is, komt hij voor een groot dilemma te staan. Moet hij zichzelf verraden óf zijn kleinzoon redden? Een spannende tijd volgt. Sleutelwoord is het laatste woord dat hij fluistert: "Vergeef..." 

Anne de Graaf is geboren in San Francisco; de afgelopen jaren woonde ze in Ierland en Nederland. Ze heeft als journalist gewerkt, en als vertaler in dienst van de Nederlandse regering. Ze schreef meer dan zestig boeken voor kinderen en volwassenen. Wereldwijd zijn er meer dan 4 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht, in meer dan zestig talen. In 1999 werd haar werk bekroond met de Christian Literature Award. 

N.a.v. "Uit de rode schaduw", door Anne de Graaf; uitg. Kok, Kampen, 2000; ISBN 90 435 0098 4; 396 blz.; 41,90.