Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. Mijnders

Kluizenaar met geheim

Een kluizenaar met een oorlogsverleden en een nieuw avontuur van "Teamdossier" zijn de onderwerpen van twee nieuwe boeken van Janwillem Blijdorp. 

In "Raadsels rond een kluizenaar" ontdekken vier vrienden tijdens een fietstocht een zieke kluizenaar. De kinderen komen vanaf dat moment regelmatig bij hem. De man vertelt dat hij in Nederlands-Indië heeft gevochten. Als de kinderen vragen naar de beschadigde foto die in zijn hut hangt, wordt de man boos. Uiteindelijk vertelt hij toch zijn geheim. Aan het eind raken de kinderen en de man in groot gevaar. Het bos brandt! Ternauwernood weten ze aan de dood te ontkomen. 

"De gestoorde geleerde" is het tweede deel in de serie "Teamdossier". Remco Jongeneel moet als journalist van het Christelijk Dagblad een reportage maken over zogenaamde graancirkels. Natuurlijk gaat fotografe Marieke Wielinga met hem mee. Ze komen zo in contact met professor Geertsema, expert op het gebied van UFO's. 

Deze geleerde wordt onder zijn dorpsgenoten niet voor niets de gestoorde geleerde genoemd. Marieke, Remco en diens tweelingbroer en -zus worden door de professor in de kelder opgesloten. Daar treffen ze een Amerikaanse ruimtevaartgeleerde aan die al meer dan twaalf jaar wordt vastgehouden. Deze man vertelt dat hij Geertsema moet helpen met de bouw van een ruimteschip dat ook door de tijd kan reizen. Bij de eerste vlucht door de tijd moeten Marieke, Remco en de tweeling als proefkonijnen dienen. Het viertal is ervan overtuigd dat een reis door de tijd onmogelijk is. Toch is de spanning bij hen groot als ze gedwongen worden in het schotelvormige toestel te gaan. 

Blijdorp heeft bewezen dat hij een spannend boek kan schrijven. Persoonlijk vind ik dat in deze twee boeken erg veel plaats wordt ingeruimd voor een stuk informatie. De lange verhalen van de kluizenaar over Nederlands-Indië en de vele discussies over UFO's halen voor mij de vaart en de spanning uit de verhalen. Vooral het boek over de kluizenaar heeft mij daardoor niet echt kunnen boeien. Achtergrondinformatie geven is uiteraard niet verkeerd, maar op deze manier gaat het ten koste van het verhaal. 

N.a.v. "Raadsels rond een kluizenaar"; ISBN 90 5551 181 1; 153 blz.; 17,50 en "De gestoorde geleerde"; ISBN 90 5551 182 X; 146 blz.; 15,90; beide door Janwillem Blijdorp; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 2000.