Bert Wiersema hoeft geen verdere aankondiging. Welke jongere kent "Chris en Jorieke" en "Logboek Lammers" niet? Dit keer geen nieuw boek uit een van deze avontuurlijke series, maar een verhaal -"Noodlanding"- dat voor een deel echt is gebeurd. Het gaat over de vervolging van christenen.
De 35-jarige Arie de Jager krijgt op de eerste dag van de kerstvakantie bezoek. De man noemt uit veiligheidsoverwegingen zijn naam niet, maar vertelt dat hij hoofd is van een organisatie die Bijbels naar Rusland smokkelt. Een vliegtuigje van deze organisatie kwam in een storm terecht, waardoor de piloot verdwaalde. Toen ook nog een motor uitviel moest de man een noodlanding maken op een bevroren meer. De vraag aan Arie is, of hij de piloot wil proberen te redden. Ook moeten het vliegtuig en de Bijbels uit handen van de Russen blijven.
Een halve dag later landt Arie per parachute in de buurt van het meer. Bij het vliegtuig treft hij niemand aan, maar zelf blijft hij niet onopgemerkt. Hij wordt door een aantal soldaten gevangengenomen. Ze nemen Arie mee op een sneeuwscooter. Tijdens de tocht krijgt de bestuurder onverwachts een harde duw van een man die plotseling verschijnt. Na een kort gevecht liggen de Russen uitgeteld op de grond en kan Arie, samen met de overvaller, vluchten.
De man is Ted van Houten, de piloot van het vliegtuig. In een grot vertellen ze elkaar hun belevenissen. Dan gaan ze samen verder. De gevaren zijn enorm groot, want de Russen maken fanatiek jacht op hen. Ze vluchten met het vliegtuig, dat door Ted vliegklaar is gemaakt. Eenmaal in de lucht worden ze gevolgd door een MIG-straaljager. Net voordat de Russen hun vliegtuig met raketten treffen, weten ze zich met een parachute in veiligheid te brengen.
De vlucht gaat voor Arie en Ted dan verder, tot ze een Russische boer een psalm horen zingen. Zo komen ze in contact met Boris Amit, de voorganger van de christelijke gemeente. Boris legt contact met de organisatie waar Arie en Ted voor werken. Uiteindelijk worden ze door een vliegtuigje opgepikt en keren ze terug naar Nederland. De korte tijd die ze bij de Russische christenen hebben doorgebracht, zullen ze echter nooit vergeten. Tijdens de (in het geheim gehouden) kerstviering die ze meemaken, valt de politie binnen. Net op tijd weten ze zich in veiligheid te brengen.
In het voorwoord vertelt Wiersema dat hij het verhaal over het vliegtuig heeft verzonnen, maar dat het gedeelte over de vervolgde christenen letterlijk zo is gebeurd. Het verzonnen gedeelte is spannend, maar komt af en toe wat fantastisch over. Een grote bloedhond bij de keel grijpen is een prestatie die weinigen Arie na zullen doen.
Wiersema eindigt zijn voorwoord met de oproep: Besef hoe goed je af bent, wanneer je in een land woont waar geen vervolging is. Toch is de opmerking van Ivan, de Russische boer, ook waar: Misschien is verwend worden wel gevaarlijker dan geslagen worden.
N.a.v. "Noodlanding", door Bert Wiersema; uitg. De Vuurbaak, Barneveld, 2000; ISBN 90 5560 204 3; 80 blz.; 12,50.