Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Oz, Amos

"Nu zullen ze je nooit meer pesten"

Zou de Zweedse Academie dezer dagen bekendmaken dat Amos Oz de Nobelprijs voor literatuur 2005 heeft gewonnen? Dat zou niet verbazend zijn en bovendien mooi aansluiten bij de golf van belangstelling die zijn nieuwe boek teweegbrengt: "Een verhaal van liefde en duisternis". Deze vorig jaar in Israël verschenen autobiografische roman is nu in het Nederlands vertaald.

Recensie van Een verhaal van liefde en duisternis

Liever een verrader dan een fanaticus

Hij typeert zichzelf als een linkse vredesactivist, is een persoonlijke vriend van Sjimon Peres en voelt zich betrokken bij de politiek van zijn land. In zijn toespraken en essays neemt hij overduidelijke standpunten in. Het is echter zijn kracht dat hij in zijn romans en verhalen zowel een kolonist als een Palestijn kan zijn. Dat maakt Amos Oz (1930) tot een van de grootste Israëlische schrijvers van het moment. "Jezelf verplaatsen in de ander is de essentie van verraad. Maar je kunt beter een verrader zijn dan een fanaticus".

Interview met de auteur naar aanleiding van Panter in de kelder