Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Enter, Stephan

Koud van eenzaamheid

Stephan Enters "Winterhanden" is geschreven met bedachtzaamheid. De stem die spreekt in de zes verhalen in deze bundel is precies en zacht. Een mooi debuut, dat qua vormgeving een beetje doet denken aan een dichtbundel: een eenvoudige vormgeving en een heldere indeling.

Recensie van Winterhanden

Ontwrichtend

"Lichtjaren" van Enter (1968) is een liefdesroman. Maar bijzonder rooskleurig gaat het in dit boek niet toe. Enter vertelt het verhaal van Nils Groede en diens stukgelopen liefdesrelatie met Hella Roukens. Hoewel "Lichtjaren" natuurlijk een vertelling is, kun je het boek gerust ook een studie naar gereserveerdheid noemen. Nils Groede leeft in zijn eigen observaties, in pietluttige feiten en weetjes. Maar de vrouw om wie het gaat, zijn geliefde, ontmoet hij die werkelijk in het hier en nu? Het blijkt op de een of andere manier niet te lukken. Dat is een ontwrichtende factor in hun relatie, maar ook een noodlottige: er valt niets tegen te doen. Enters roman valt te beschouwen als een poging om dit wonderlijke gebeuren in beeld te krijgen, om de geheime wetten die eraan ten grondslag liggen te ontdekken.

Recensie van Lichtjaren