Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Geerds, Koos

Geerds, Koos

Let op de wijsheid Gods, veracht haar niet

Soms ben ik ineens dertig jaar jonger en loop ik weer door Herveld, het dorp waar ik geboren en opgegroeid ben. Boomgaarden die al jaren geleden gerooid werden, komen tot bloei, Piet Petoet stroopt zijn mouwen op en keelt het varken achter ons huis, een zwerver belt aan en krijgt een bord eten.

Recensie van Staphorst, gedichten, overgenomen uit Liter.

Het woord blijft steken in de strot

De nieuwe bundel van Koos Geerds opent en sluit met een gedicht dat dezelfde titel draagt als de bundel: Weerribben. Het openingsgedicht heeft wel iets weg van een informatiebord dat bij de ingang van een natuurgebied staat: 'Welkom van voor- tot naseizoen [...] dwaal rustig van het pad [...] maar wees met sluitingstijd terug. Doe dan het hek weer dicht.'

Recensie van Weerribben, overgenomen uit Liter

De Weerribben als wonderlijm

Stel: iemand slaat "Weeribben", de nieuwe bundel van Koos Geerds, open en bladert hem eens door. Hij komt onder andere drie gedichtenreeksen tegen: zeven gedichten "Rouveen", vier "Gasthuis de Achterhoek" en zes "Corsica". Hij vraagt zich vluchtig af: is dit een bundel over verschillende landschappen? Want dat is toch wat Rouveen, de Achterhoek en Corsica gemeen hebben - dat het geografische aanduidingen zijn. Hij denkt vervolgens: aha, de titel! De bundel heet "Weerribben", dus inderdaad, deze gedichten gaan over landschappen, dorpen, streken, en eilanden.

Recensie van Weerribben

Staphorst in veertig gedichten

"De burger kent hen niet, de wereld lacht hen uit, ieder denkt van het dorp het zijne. Maar elke dag doet God alleen de zon weer schijnen omdat nooit in het dorp Zijn licht ontbreken mag". Zo begint Koos Geerds de bundel "Staphorst", die vandaag -op de vijftigste verjaardag van de auteur- verschijnt. De gemeenschap waar Geerds opgroeide, krijgt in zijn gedichten vorm en kleur: de gang van de seizoenen, het geordende boerenbestaan, de mensen, wandelend in vlees en geest, het leven van het vee en het licht van de hemel dat schijnt over goed en kwaad.

Interview met de auteur naar aanleiding van Staphorst

Geerds' epiek blijft proza

"Gods element" is de titel van Koos Geerds' jongste dichtbundel. Na een aflevering "Insekten" wist weer een aantal van deze diertjes zijn pen in beweging te zetten. Het opvallendst in Geerds' nieuwste product zijn de epische gedichten, die soms meer dan zes pagina's beslaan.

Recensie van Gods element