Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Zijlstra, Jaap

Zijlstra, Jaap

Een scheur in een glanzende schelp

De glazen schelp van Jaap Zijlstra fungeert als CLK- actieboekje voor de christelijke boekhandel en mag een verantwoord alternatief genoemd worden voor het officiële boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Harry Mulisch. Het CLK mag trots zijn op deze fijnzinnige novelle.

Recensie van Een scheur in een glanzende schelp, overgenomen uit Liter.

Mooi schrijven

In vergelijking met de poëzie van De Vos en Knol staan de gedichten van Jaap Zijlstra oppervlakkig gezien veel dichter bij het werkelijke leven. Waarschijnlijk zal zijn poëzie daardoor een groter publiek aanspreken.

Recensie van Nachtval.

Voeten over glanzende schelpen

Als je schelpen op het strand ziet aanspoelen, nat van het zeewater, lijkt het of ze van glas zijn. Maar het glanzende verdwijnt, zodra er voeten overheen gaan. Met de titel van zijn novelle "De glazen schelp" heeft Jaap Zijlstra de broosheid van ons bestaan op het oog. "De grote zee van het leven maakt ons mooi, maar we kunnen door dat bestaan ook zo gemakkelijk gebroken worden." Marten en Tjerk, schizofreen en homofiel, vinden elkaar als tieners spelend aan de zee, maar krijgen het in hun leven heel moeilijk. Opnieuw een CLK-alternatief in de Boekenweek.

Interview met Jaap Zeilstra n.a.v. De glazen schelp

Bundel van Jaap Zijlstra

Reeds talloze gedichtenbundels zijn er verschenen van de hand van Jaap Zijlstra. Naast liederen en vrije gedichten schreef hij ook gebedenbundels: "Gij roept het licht tot koning uit" en "Wij komen biddend voor U staan". Deze twee bundels zijn nu herdrukt in één band onder de titel "Inkeer".

Recensie van Inkeer