Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Gils, Ad van

Een wereld waarin de Bijbel ontdekt wordt

In "Het spoor van Omar", geschreven door Jan van den Dool, komen vier kinderen op het spoor van asielzoekers die verborgen worden gehouden. Wilfrieds vader heeft fotografie en vliegeren als hobby's en is daarin zo ver gekomen dat hij nu met een fotocamera aan de vlieger luchtfoto's kan maken. Wilfried gaat op een keer stiekem met de Maxidopero vliegeren en foto's maken. Hij ontdekt dat er bij de oude steenplaats mensen aanwezig zijn. Samen met drie andere kinderen gaat hij op onderzoek uit. Zo komen ze in aanraking met de uitzetting van asielzoekers en alle (sociale) problemen die deze mensen daarbij ondervinden.

Recensie van Het spoor van Omar

Een dappere grensoverschrijder

Ook al was Nederland neutraal in de Eerste Wereldoorlog, toch ging de strijd voor veel Nederlanders niet onopgemerkt voorbij. Veel Belgen vluchtten naar Nederland. Belgische verzetsmensen gingen als koerier 's nachts de grens over naar Nederland om hun landgenoten op de hoogte te brengen van de situatie thuis. Over Camille, een jonge grensoverschrijder, schreef Ad van Gils het boek "Koerier in de nacht".

Recensie van Koerier in de nacht

Onbarmhartig, jaloers, eenzaam

Grote mensen zijn vaak jaloers op elkaar, gunnen elkaar het licht in de ogen niet, maar kinderen kunnen er óók wat van! Soms kunnen ze nog onbarmhartiger dan de volwassenen pesten, vernederen, negeren. Om er zelf beter van te worden, of in eigen ogen beter te lijken dan die ander. Over dit thema gaan dit jeugdboek waar ik het over wil hebben.

Recensie van Een roep om hulp