Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Kraa, Gerrit

Orgelles in een ijskoude kerk

De oorlog duurt nu al meer dan vier jaar. De vader van Rieks is op een sombere zondagmiddag door de Duitsers opgehaald om als krijgsgevangene in Duitsland te werken. Rieks blijft met zijn moeder en zijn zusje Mineke achter in het Twentse stadje Reggelo. Maar het leven gaat door.

Recensie van Mooier dan vrede

Kraa rammelt clichédenken flink door elkaar

De titel van Gerrit Kraas jongste verhalenbundel is de Twentse afscheidsgroet: "Goodgoan." De verhalen in het boek zijn uitgevoerd in twee talen: Twents en Nederlands.

Recensie van Goodgoan. Verhalen in twee talen

Romantiek in Reggelo

Rieks' vader wordt op een zondagmiddag door de Duitsers opgehaald. Hij moet als krijgsgevangene in Duitsland werken. Rieks blijft met zijn moeder en zijn zusje Mineke achter in het Twentse stadje Reggelo. In de laatste maanden van de oorlog beleeft Rieks met zijn vriend Willem spannende avonturen én maakt hij een mooie verovering. "Mooier dan vrede" zelfs, zoals Gerrit Kraa zijn eerste jeugdboek noemt.

Recensie van Mooier dan vrede

Eerste jeugdboek in Twents bewijst kracht streektaal

Verhalen in de streektaal komen we veelal tegen in speciale rubrieken van de dag- en weekbladpers. Heel vaak gaan deze verhalen over situaties en mensen van vroeger. Geen wonder dat velen automatisch een link leggen tussen streektalen en ouderwetse toestanden bij achterlopende volksdelen. Om meer dan één reden is het jeugdboek "Jewilmke" van Gerrit Kraa dan ook een ware uitkomst.

Recensie van Jewilmke