Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Ronhaar, Gerda

Jongeren met problemen centraal in Mes-jeugdromans

Babs, jongste in het gezin Santing, is degene om wie het draait in het vlot geschreven meisjesboek "Babs!". Gerda Ronhaar, schrijfster ervan, weet met haar spontane verteltrant een boeiend verhaal neer te zetten over dit meisje, dat een sprankelend en voor het oog zorgeloos karakter heeft. Maar hoewel het er voor de buitenwacht op lijkt dat ze door het leven vlindert, denkt Babs wel degelijk na over diepgaande zaken.

Recensie van Babs

Barbiehaat

Positief christelijk is "Een huis voor Tessa" van Gerda Ronhaar wel, maar het is dan ook verschenen in de Horizonreeks van uitgeverij Callenbach. De tienjarige Tessa heeft een Armeense moeder, die ook al naar Nederland is gevlucht. Zij omdat ze geen moslim wilde blijven en met een moslimman trouwen. Ze is in Nederland getrouwd, maar dat had ze ook beter kunnen laten. De Nederlandse echtgenoot heeft haar met haar twee kinderen laten zitten. Sindsdien leven ze op de grens van de armoede.

Recensie van Een huis voor Tessa

In sneltreinvaart naar volwassenheid

In "De Duiventil" van Gerda Ronhaar komt het verhaal langzaam op gang. Het duurt lang voor er echt iets gebeurt. De reden hiervan is misschien dat aanvankelijk niet de 15-jarige Jojanneke van Til de hoofdpersoon is, maar het hele tien personen tellende doktersgezin Van Til.
Ze gaan verhuizen naar een dorpje en dat brengt natuurlijk voor alle gezinsleden probleempjes en aanpassingsmoeilijkheden met zich mee. Ze treffen gelukkig fijne buren met kinderen met wie ze goed kunnen opschieten. Er zijn verliefdheidjes en vriendschapjes over en weer.

Recensie van De Duiventil