Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Toorn, Willem van

Een mislukte Bildungsroman

"Er is iets groots in ons klein land geschied." Dat schreef Herman Gorter in 1903, toen er in Nederland werd gestaakt bij de spoorwegen en de havens. Gorter behoorde met mensen als Henriëtte Roland Holst en Domela Nieuwenhuis tot de gangmakers van de revolutionaire bewegingen in Nederland. In deze periode speelt de roman "Stoom" van Willem van Toorn zich af.

Recensie van Stoom

Schrijven tegen het voorbijgaan

Willem van Toorn schrijft ergens: "Opdat je nooit vergaat/ doe ik je in het gedicht." Dit zijn typerende regels, want de dichter beschouwt de taal (onder meer) als hulpmiddel tegen het voorbijgaan. Onlangs verscheen zijn verzamelde poëzie onder de titel "Gedichten 1960-1997".

Recensie van Gedichten 1960-1997

Familiekroniek van Willem van Toorn

De belangstelling voor persoonlijke levensverhalen blijft onverzadigbaar. De ene omvangrijke biografie na de andere verschijnt op de markt. Een tamelijk groot publiek is ge´nteresseerd in het leven van bekende personen over wie men graag allerlei details leest. De grote gerichtheid op het persoonlijke zien we ook in de romankunst. Menig romanschrijver neemt onbeschroomd en onverbloemd zichzelf als hoofdpersoon van zijn boek. De grens tussen werkelijkheid en fictie lijkt opgeheven. Beter gezegd: eigen levenskroniek heeft heel vaak de plaats van fictie ingenomen. Het nieuwste boek van Willem van Toorn (1935) past heel goed in dit sterk subjectivistisch genre.

Recensie van De rivier