Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Holtrigter, Juliën

De wegen waarlangs

Juliën Holtrigter debuteerde in 2001 bij Mozaïek, een imprint van uitgeverij Boekencentrum, met de bundel Omwegen. Twee dingen vielen mij op in deze bundel: alle gedichten samen lijken een verhaal te vertellen en de toon van de gedichten is wat vermoeid als die van een pelgrim die na zijn bedevaart thuiskomt. Ik ging dus vanzelf meeleven met de ik-figuur en me afvragen of het allemaal wel goed zou aflopen. Gelukkig was dat zo: de dichter verlangt naar het moment dat de Messias er plotseling zal zijn 'zodat het feest kan beginnen / het grote herrijzen' ('Het gat in de tijd').

Recensie van Het verlangen te verdwalen uit Liter

De verbazende wereld van Juliën Holtrigter

Niet als eerste dichter koos Juliën Holtrigter 1 Korinthe 13:12 als motto voor een dichtbundel: "Nu zien wij nog door een spiegel, in raadselen." In "Het verlangen te verdwalen" is een ikfiguur aan het woord voor wie de wereld een verwarrende ervaring is. Maar evenzeer is deze wereld een bron van verbazing: "De wereld die ik zou hebben bedacht zou, vrees ik,/ saaier zijn, veel uniformer, veel grijzer."

Recensie van Het verlangen te verdwalen

Wat oma verborg in haar hoed

De poëziereeks van uitgeverij Mozaïek zou voor de christelijke poëzie wel eens belangrijk kunnen worden. In 1999 en 2000 verschenen onder redactie van Teunis Bunt goede bundels van Menno van der Beek en Henk Knol. Nu is er een interessante en merkwaardige bundel van Juliën Holtrigter uitgebracht. Hoewel zijn eerste gedichten al in 1969 in tijdschriften geplaatst werden, is "Omwegen" Holtrigters debuutbundel.

Recensie van Omwegen