Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Hermans, W. F.

Leven zonder vrijheid, goedheid en waarheid

Vijftig jaar na het verschijnen van ”De donkere kamer van Damokles” van W. F. Hermans in 1958 heeft uitgeverij Van Oorschot een jubileumeditie van de roman op de markt gebracht. De flaptekst prijst de roman, die nu z’n veertigste druk beleeft, aan als een ”steengoed boek dat tenminste ergens over gáát.” Zoveel is in elk geval duidelijk: na Hermans zijn er weinig schrijvers opgestaan die het cynisme zo scherp wisten te prediken.


Recensie van De donkere kamer van Damokles

Kale visie op het leven

In 1995 overleed W.F. Hermans. Na dik tien jaar is men begonnen met de uitgave van zijn Volledige Werken. Dat een auteur van het formaat van Hermans dit 'verdient', lijdt geen twijfel. Hermans heeft met zijn literaire werk op een weergaloze en uitdagende manier stem gegeven aan ontwikkelingen in onze cultuur. Hoewel de culturele ontwikkelingen hem inmiddels ruimschoots hebben ingehaald, is zijn werk van blijvend belang.

Recensie van Volledige werken 1