Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Hartman, Evert

Vriend en vijand in de oorlog

De oorlog was een spannende tijd. Tenminste, als je veel jeugdboeken leest over de Tweede Wereldoorlog, zou je dat bijna geloven. Je zou er gewoon zin in krijgen om het verzet in te gaan, de Duitsers te grazen te nemen en heldendaden te doen. Er zijn ook jeugdboeken die een andere kant van de oorlog laten zien. Een kennismaking met twee heel verschillende oorlogsboeken.

Recensie uit Daniël van Oorlog zonder vrienden

Zeventig keer "Kruistocht in spijkerbroek"

In "Oorlog zonder vrienden" van Evert Hartman is er sprake van een jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een moeizame weg gaat. Hij heet Arnold en hij is de zoon van een NSB'er. Uiteindelijk neemt hij afstand van het oorlogsstandpunt van zijn vader, maar dat kost hem veel. Tot die tijd gedraagt hij zich vaak laf. Des te opmerkelijker dat je als lezer toch met hem mee wilt blijven leven. Hartman slaagt er in om een zeker begrip voor hem te kweken en tegelijk zijn handelen af te keuren.

Recensie van Oorlog zonder vrienden