Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

M

Márai, Sándor

Sándor Márai laat lezer in de spiegel kijken

Postuum wordt hij gezien als een van de grootste schrijvers van Europa: Sándor Márai. Maar Márai heeft het succes van zijn boeken niet mogen meemaken. Hij werd geboren in 1900 in het toen in Hongarije gelegen Kassa (nu Slowakije). Het tragische wil dat hij in 1989 in San Diego (VS) als een totaal vereenzaamd en vergeten mens zelfmoord pleegde. De zegetocht van zijn werk gaat intussen door. Na de Nederlandse vertalingen van "Gloed", "De erfenis van Eszter" en "De opstandigen" verschijnt "De gravin van Parma".

Recensie van De gravin van Parma

Vlerken in opstand

Onlangs verscheen een nieuwe roman van de Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) in Nederlandse vertaling: "De Opstandigen". Márai, die bijna in de vergetelheid was geraakt, is nu ook in Nederland algemeen bekend met romans als "Gloed" en "De erfenis van Eszter". Of de nieuwe vertaling zijn reputatie zal bevestigen, staat nog te bezien.

Recensie van De Opstandigen

Postuum erkenning voor Sándor Márai

Hij is niet de eerste schrijver die pas na zijn dood doorbreekt. Nadat de Hongaarse schrijver Sándor Márai drie jaar geleden in Nederland onverwacht postuum succes boekte met zijn tragische liefdesromans "Gloed" en "De erfenis van Eszter", verscheen eind vorig jaar een derde boek van zijn hand in het Nederlands, getiteld "Land, land!..."

Recensie van Land! Land!...