Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Tijsinger, Ellen

Familiegeheimen en vuurvliegjes vangen

In "Verfspatten" van Ellen Tijsinger heeft hoofdpersoon Rutger een conflict met zijn vader Bram. Die is boer en hij eist dat ook zijn zoon boer zal worden. Rutger heeft echter andere wensen: zijn hartstocht is tekenen en hij wil kunstenaar worden. Zijn vriendin Floor zegt: "Doe er wat mee, luister naar de stem van je hart. Je mag toch zeker zelf uitmaken wat je wilt. Laat je ouwelui maar kletsen en doe wat je zelf wilt. Het is jouw leven." Maar vader Bram heeft er niets dan minachting voor en wil dat Rutger uit zijn "ivoren torentje" komt.

Recensie van Verfspatten

Kinderarbeid

Met Surya uit India, de hoofdpersoon in Ellen Tijsingers "Zonnekind" (vertaling van "Surya"), loopt het goed af. Dit jaar wordt in de hele wereld actie gevoerd tegen de kinderarbeid, met als hoogtepunt de "global march", die in India begon en (onder meer via Amsterdam) eindigde bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. Daar werd een petitie aangeboden.

Recensie van Zonnekind