Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

V

Vries, Anne, de

E. Slagboom, docent Nederlands aan het Driestar College in Gouda en Leiden

Bartje. Wie kent hem niet? Het dromerige jongetje uit Drenthe groeit op onder moeilijke omstandigheden. Hij wil niet bidden „veur brune bonen” en van de grote mensenwereld snapt hij weinig. Maar met zijn scherpe observatievermogen weet hij zijn medemens te peilen. Slagboom, docent Nederlands aan het Driestar college, aarzelt geen moment: Bartje is zijn favoriet.

Bartje. Wie kent hem niet?

„Je ruikt de geur van oliebollen”

„”Ratje” van Anne de Vries”, zegt docente G. M. van Es, op de vraag wat haar favoriete boek is. Ze haalt het kinderboek uit haar tas en kijkt met plezier naar de omslag, waarop een sjofel straatjochie staat afgebeeld. „Ik vind het zo mooi. Leerlingen genieten ervan als ik het voorlees, ze hángen gewoon aan je lippen. Dat is voor mij ’t bewijs dat dit boek goed is.”

Interview met docente G. M. van Es over ”Ratje” van Anne de Vries

Bartje heeft een hart van goud

Wie heeft er nog nooit van Bartje gehoord? Dit vertederende ventje is uitgegroeid tot een belangrijk symbool voor de provincie Drenthe. Zelfs Willem-Alexander en Máxima konden zijn beeld niet overslaan bij hun kennismakingsbezoek.

Recensie van nieuwe editie van Bartje

Een sigaar uit de doos van de meester

"Hij kon machtig mooi vertellen." Meester Anne de Vries maakte een onuitwisbare indruk op Everhardus Veldhuis (1915), de hoofdpersoon in "Evert in turfland". De bekende schrijver weet zijn leerling in dit jeugdboek raak te typeren. "Ik ben serieus en probeer niemand te kwetsen."

Interview met een ‘personage’ uit "Evert in turfland" van Anne de Vries

Echte verzetsmensen

De omnibus "Reis door de nacht" vertelt het verhaal van de familie De Boer, die vanaf het uitbreken van de oorlog verzeild raakt in het verzet. De Vries schetst realistisch de verwarring van de eerste oorlogsdagen, het contrast tussen het landelijke Drentse leven en de verschrikkingen van het geweld, de jacht op de Joden en vooral de verbeten verzetsactiviteiten van vader De Boer en diens jongens.

Recensie van Reis door de nacht

De levensroman van Anne de Vries

Anne de Vries verhuisde op 4 mei 1940 met zijn gezin naar Drente, zijn land van herkomst. Een paar dagen later brak de oorlog uit - terwijl drie kleine kinderen nog in Scheveningen en Rotterdam bij familie logeerden. Samen met zijn vrouw en hun dienstmeisje waagde De Vries de gevaarlijke reis naar het westen van het land. Zo wordt het leven literatuur: wie zich "Reis door de nacht" herinnert, herkent het verhaal. Zoon Anne de Vries: "Als kind vroeg ik me altijd af of mijn vader onderweg óók een Duitse soldaat buiten westen geslagen had."

Interview met de zoon van Anne de Vries