Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Enquist, Anna

Alleen herinneringen

Een piano, bladmuziek en een vrouw. Dat zijn de bouwstenen van Contrapunt, het nieuwste boek van Anna Enquist. De muziek die de vrouw iedere dag speelt structureert haar leven en herinneringen. Herinneringen die haar terugvoeren naar de tijd dat haar dochter nog leefde. "Je moet in een interpretatie geloven, wist de vrouw, anders werd het niets."

Boekrecensie uit het blad Daniël, 19 november 2009

G. E. Brussé-Dekker, docent Nederlands aan het Wartburg College te Rotterdam

Het is een tragisch verhaal over verlies en eenzaamheid. Toch kiest Els Brussé-Dekker ”De thuiskomst” van Anna Enquist als haar favoriete boek. Geen roman om vrolijk van te worden, aldus de docente Nederlands. Maar wel een boek dat vraagt wat je kiest als het er op aan komt.

Het favoriete boek van docente G. E. Brussé-Dekker is De thuiskomst van Anna Enquist

De vrouw achter James Cook

Hoe verwerkt een mens de slagen van het leven? Anna Enquist probeert er iets van te laten zien met haar roman over Elizabeth Batts, de vrouw van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook. Na de dood van haar man en zes kinderen is Elizabeth in staat nog veertig jaar verder te leven - hoe kan ze? Via haar stelt Enquist de grote vragen van dood, rouw, geloof en liefde aan de orde. "Het enige wat je kan doen is: meegeven. Je moet zijn als het gras (...). Als je stijf rechtop zou blijven staan, zoals het riet, dan breek je."

Recensie van De thuiskomst

Vruchteloze arbeid op zandgrond

Het woord "liefde" komt in het Boekenweekgeschenk van dit jaar niet voor. Dat wil niet zeggen dat Anna Enquist in "De ijsdragers" niets met dat thema doet. De ijzige relatie tussen de hoofdrolspelers ontdooit als de dood niet ver meer is.

Recensie van De ijsdragers

Bundel van Enquist lijdt aan strakke regie

Eigenlijk valt over de nieuwe Enquist weinig nieuws te zeggen. "De kwetsuur" is net als haar vorige boeken ("Het meesterstuk" en "Het geheim") een bestseller. Evenals haar vorige romans is deze nieuwe bundel toegankelijk, gestructureerd, doorwrocht, maar ook afstandelijk en steriel.

Recensie van De Kwetsuur

Anna Enquist raakt weinig snaren

,,Ook de eerste maanden van het jaar hebben mensen een cadeautje nodig. Alleen al om deze reden loopt "Het geheim" als een trein", aldus een boekhandelaar. De schrijfster Anna Enquist heeft geluk gehad. Alleen al dankzij de strategische keuze van De Arbeiderspers haar nieuwste roman in januari op de markt te brengen tussen de najaars- en de voorjaarsboeken in- behoort die deze maanden tot de meest verkochte uitgaven.

Recensie van Het geheim