Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Knol, Henk

Gedichtencyclus Brevier

In 1997 vroeg het christelijk literair tijdschrift Bloknoot auteurs te reageren op het boekenweekthema van dat jaar, 'Mijn God'. Een lastige opdracht voor christelijke Auteurs. Wie niet wil blijven steken in zijn worsteling met het onderwerp, ontkomt niet aan een geloofsbelijdenis; wie geloof belijdt, ontkomt niet aan dogmatiek. Henk Knol leverde een cyclus van zes gedichten aan, Brevier. En inderdaad: het is belijdenispoëzie met dogmatische trekjes. Dat is een aanbeveling. Brevier is de meest belangwekkende, meest indrukwekkende, meest huiveringwekkende gedichtenreeks uit de christelijke literatuur van het afgelopen decennium1.

Recensie van Brevier, overgenomen uit Liter.

Alles wat hier schreeuwt

Henk Knol kiest over het algemeen voor meer gecomprimeerde poëzie. Zijn gedichten moeten gelezen en herlezen worden, elk woord met aandacht overwogen. Pas wanneer daarvoor de tijd genomen wordt, blijkt hoe diep deze poëzie graaft.

Recensie van Houdbaar stof