Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Frank, Anne

„Anne stierf niet met een glimlach”

Op haar geboortedag, 12 juni, verschijnt een nieuwe biografie van Anne Frank. „Ze stierf niet met een diepe glimlach van geluk en vertrouwen.”

Het dagboek spreekt

Ruzies, eenzaamheid, verveling; onderduiken is lang niet zo spannend als het lijkt. Anne Frank vertelt haar belevenissen in haar dagboek. Docente Nederlands aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap A. Harbers vindt het haar mooiste boek. „Het dagboek van Anne Frank spreekt. Je raakt helemaal verbonden met het leven in het Achterhuis."

Interview met docente A. Harbers over "Het dagboek van Anne Frank"

"Blijf steeds mijn liefste vriendinnetje"

Op 23 maart 1942 schreef Anne Frank een versje in het poëziealbum van Jacqueline van Maarsen. "Lieve Jacque", zette ze er boven. "Blijf steeds een zonnestraaltje/ Op school een aardig kind/ Voor mij mijn liefste vriendinnetje/ Dan wordt [sic] je door ieder bemind." Met haar boek "Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank", treedt Jacqueline uit de schaduw van haar intussen wereldberoemd geworden klasgenootje.

Interview met een schoolvriendin van Anne Frank, n.a.v. haar publicatie Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank

Geschriften uit het Achterhuis

Van het bekendste boek uit de Nederlandse literatuur verscheen een nieuwe standaardeditie, vollediger dan ooit. In hun inleiding schrijven de samenstellers: "Nu, 56 jaar na de dood van Anne Frank, zijn ál haar eigen geschriften, haar dagboeken en haar verhaaltjes, compleet uitgegeven. Haar wens, haar verlangen schrijfster te worden is hiermee in vervulling gegaan."

Recensie van De dagboeken van Anne Frank