Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Zomeren, Koos van

Landschappen leven te kort

Schrijver, dichter en columnist Koos van Zomeren keert in zijn jongste boek terug naar zijn land van herkomst: Herwijnen. Wat is er gebeurd met het landschap, de laatste halve eeuw? En hoe heeft dat de bewoners van het Gelderse dorp veranderd? Van Zomeren is somber over de ontwikkelingen: verdwenen geschiedenis, verdwenen natuur, verdwenen armoede en verdwenen karakter.

Recensie van Nog in morgens gemeten

Zinderende zinnen, matige compositie

Koos van Zomeren heeft de smaak van thrillers weer te pakken. "Sneeuw van Hem", toch ook van fors formaat, is snel achterhaald door "Een deur in oktober". Het opvallende van deze laatste roman "met de allure van een thriller" is dat, in tegenstelling tot eerder verschenen romans of thrillers, je kunt spreken van een "happy end". In zoverre dat de door de hoofdpersoon vermoorde kunstenaar op de laatste bladzijden nog springlevend blijkt te zijn.

Recensie van Een deur in oktober

Gelukkig zijn als een kikkervisje

Schrijver Thomas Hem is een schrijver van niks. "Net genoeg fantasie om op (een) idee te komen, maar lang niet genoeg om het uit te voeren. Gewoon niet geduldig, niet vasthoudend, niet virtuoos genoeg".

Recensie van Sneeuw van Hem

Kwaad, mooi en ontroerend

Op 5 april 1995 sprak Koos van Zomeren in een column op de voorpagina van NRC Handelsblad het verlangen uit om een verhaal te schrijven. Een verhaal zonder ook maar een spoor van kwaad. Hij dacht aan een kleine roman.

Recensie van Meisje in het veen