Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Dis, Adriaan van

Wandelende buitenstaander in Parijs

Zelden verscheen een boek met zo’n lelijke omslag. Titel en auteursnaam zijn nauwelijks te lezen, het troebele zwart-wit van de voorplaat doet aan een slechte afdruk denken. De lezers hebben zich er blijkbaar niets van aangetrokken: de nieuwe roman van Adriaan van Dis, ”De wandelaar”, is een bestseller. Dan moet het toch wel een goed boek zijn, zou je zeggen.

Recensie van De wandelaar

Spanningen tussen vader en zoon

Wie een beeld wil krijgen van het leven in Nederland in de jaren vijftig, kan het vlot leesbare boek "Familieziek" van Adriaan van Dis opslaan. Het is een "roman in taferelen", waarin van Dis de wonderlijke en wrede wereld door de ogen van een jongetje bekijkt. Alle grote thema's uit die tijd komen aan de orde: de Koude Oorlog, de Indië-kwestie, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk de zuinigheid waar die jaren symbool voor staan.

Recensie van Familieziek. Een roman in taferelen

Eldorado is ver zoek in "Palmwijn"

Palmwijn is de harddrugs van een eiland voor de Westkust van Afrika. Wie het vocht drinkt, raakt er net zo verslaafd aan als Shell van het zwarte goud in Nigeria. Door de bemoeienis van westerlingen is de palmwijn de illegaliteit in gedreven. Tappers hangen stiekem emmers aan de bomen. Met als gevolg dat er dode plekken in het woud verschijnen. De ontbossing neemt toe en de woestijn rukt op.

Recensie van Palmwijn