Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Hesse, Herman

Het verstandige meisje is voorzichtig

Het werk van de Duitstalige schrijver Hermann Hesse is een verademing tussen alle nihilistische rommel van dit moment. Hoe krijgt hij het voor elkaar dat je zijn verhalen slechts met een zucht wilt wegleggen?

Recensie van De mooiste verhalen

De eigen canon van een recensent

Nobelprijswinnaar Hermann Hesse recenseerde altijd positief. Boeken die hij niet de moeite waard vond, negeerde hij. Zorgvuldig selecteerde hij uit de jaarlijkse boekenberg zijn eigen canon: Casanova, Goethe, Flaubert, Tolstoi, Bergson, Gide, Rilke, Lawrence, Fallada, Huxley. Een bloemlezing van zijn meest interessante boekbesprekingen verscheen bij uitgeverij Aspekt.

Recensie van Kleine literatuurgeschiedenis

Brieven in een gevaarlijke situatie

De uit Noord-Duitsland afkomstige schrijver Thomas Mann (1875-1955) en de Zuid-Duits-Zwitserse schrijver Hermann Hesse (1877-1962) genieten beiden grote bekendheid in Nederland. Thomas Mann is de favoriet van de literaire fijnproever die zowel van ironie als stijl houdt. Mann is altijd graag gelezen door leraren Duits die er niet zelden prat op gingen dat zij de Tovenaar -zoals de bijnaam van Thomas Mann luidde- op het strand van Noordwijk aan Zee nog hadden zien schrijven in zijn comfortabele strandstoel.

Recensie van Briefwisseling