Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Coppens, Thera

"Ik sta mezelf niet toe dat proza waterig wordt"

Thera Coppens is auteur van historische boeken als "Antonius Mor, hofschilder van Karel V", "Dageraad van Oranje-Nassau" en "Voet op vrome bodem". Ze schreef tal van artikelen onder meer voor Museumtijdschrift Vitrine, NRC Handelsblad en Nouveau. "Ik heb altijd geschreven en ben puur schrijfster", zegt ze zelf. "Ik studeer al dertig jaar geschiedenis, kunstgeschiedenis, psychologie, gezondheid in de geschiedenis en tekenkunst. Als ik niet publiceer, schrijf ik toch, om te verwoorden. Ik had in de schilderkunst kunnen doorgaan. Het komt namelijk allemaal uit dezelfde bron, of je nu muziek maakt, schildert of beeldhouwt. Het is de creativiteit en de drang tot scheppen."

Het leven van Marie Cornélie

In 1824 wandelt in deze tijd van het jaar de rijkste erfdochter van Nederland onder een mooie zon bij 7 graden onder nul door Sint-Petersburg. De rivier de Neva voert kleine blokjes ijs met zich mee. Er heerst een ijzige en bleke kou en de dag is maar nauwelijks van de grond gekomen of het duister valt alweer in. Maar ze kan het mosgroene Winterpaleis nog onderscheiden. Plotselinge veranderingen in het weer komen in de tsarenstad vaak voor. "De ijsblokjes komen uit het Ladogameer. Er wordt beweerd dat de rivier zonder deze ijsblokjes nooit zou bevriezen", noteert ze in haar dagboek.

 

Interview met de auteur naar aanleiding van Marie Cornélie. Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg 1824-1825