Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Eerbeek, J. K. van

De religieuze dimensie van vergiffenis in het werk van J. K. van Eerbeek

J. K. van Eerbeek (pseudoniem van Meindert Boss, 1898-1937) was in de jaren dertig van de vorige eeuw een van de meest vooraanstaande schrijvers onder de zogenoemde Jong-Protestanten van die dagen.

Essay over J.K. van Eerbeek, overgenomen uit Liter.

Groeien door gemis

De belangrijkste protestantse schrijver uit de eerste helft van de twintigste eeuw is zo goed als vergeten. Maar met de prachtige biografie die Hans Werkman aan hem wijdde, kunnen de kansen keren. Werkman promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit op zijn onderzoek naar J. K. van Eerbeek: "Ik zou zijn leven niet graag overdoen, hij heeft een zwaar leven gehad. Maar als hij radicalere keuzes gemaakt had, had hij dit werk niet geschreven."

Interview met Hans Werkman, biograaf van J. K. van Eerbeek

Van Eerbeek-biografie toont spanningen in schrijversziel

Na enkele vingeroefeningen is nu de biografie verschenen van Hans Werkman over de schrijver J. K. van Eerbeek, pseudoniem voor Meindert Boss. Als er een is die voor zijn talloze activiteiten ten behoeve van de Nederlandse literatuur in het algemeen en de christelijke literatuur in het bijzonder een doctorstitel verdiend heeft, dan is het Hans Werkman wel. Als hij deze biografie niet als proefschrift had ingediend, had hij voor zijn 65e verjaardag dit jaar een eredoctoraat moeten krijgen.

Recensie van De haven uitgraven. De wereld van J. K. van Eerbeek, schrijver (Meindert Boss 1898-1937)

"Ik ben nieuwsgierig naar mensen"

In Amerika en Engeland verschijnt de ene uitstekende biografie na de andere, Nederland is nog maar net aan de inhaalslag begonnen. Wat bezielt een biograaf? Hoe komt hij erbij om zijn tijd te besteden aan het scheppen van orde in andermans bestaan? Welke keuzes maakt hij en hoe geeft hij zijn bevindingen vorm? Hans Werkman over zijn biografieën van Willem de Mérode en J. K. van Eerbeek.

Interview met Hans Werkman over zijn biografiën van Willem de Mérode en J. K. van Eerbeek

Onderdak in "Huis van Bewaring"

Het was een verrassing voor me, toen ik als abonnee het jongste themanummer van Liter uit de brievenbus haalde. Een bundel met verhalen van J. K. van Eerbeek, "onder de liefdevolle dekmantel", zoals Hans Werkman schrijft, van een literair tijdschrift. Liefdevol, dat zeker. Want Hans Werkman heeft al heel lang wat met Van Eerbeek. We wachten met spanning op de biografie die hij over deze auteur aan het schrijven is.

Recensie van Huis van Bewaring. Verhalen van J. K. van Eerbeek