Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Asscher-Pinkhof, Clara

„Wel tien keer gelezen”

Een jonge vrouw verliest haar man en blijft met haar kinderen achter. Dan breekt ook nog de oorlog uit en volgt een wegvoering naar het concentratiekamp. Een droevig verhaal, maar toch is ”Danseres zonder benen” het favoriete boek van docente Jeanet Reijnders. Ze vindt de roman puur, diepzinnig en aangrijpend.

Interview met docente Jeanet Reijnders over Danseres zonder benen.

Stem van de sterrekinderen

"Sterrekinderen. De kinderen met de Jodenster. Ze gingen langs me heen (...) De dode kinderen en de levende. Ik wist op dat ogenblik dat ik hun mond moest zijn, - dat ik uit moest spreken wat zij gevoeld en geleden hadden." Aldus Clara Asscher-Pinkhof in "De danseres zonder benen", haar aangrijpende biografie, waarvan je zou wensen dat de hele wereld hem las. Evenals het niet minder aangrijpende "Sterrekinderen" zelf trouwens, en evenals "De koopbrief", die allebei eveneens opnieuw verschenen.

Recensie van De danseres zonder benen, Sterrekinderen en De koopbrief

Koopbrief

De Joodse Joseph Prager uit "De koopbrief" van Clara Asscher-Pinkhof is intelligent genoeg om medicijnen te studeren. Eenmaal volwassen, laat hij zijn riante doktershuis en z'n bloeiende praktijk in Nederland achter om met zijn gezin in het Palestina van begin twintigste eeuw aan een eigen staat voor medejoden te bouwen.

Recensie van De koopbrief

Danseres zonder benen

In de naoorlogse literatuur is de naam van de joodse schrijfster Clara Asscher-Pinkhof heel bekend. De gaven die ze op het gebied van schrijven (bij haar: spelen met taal) heeft, gebruikt ze ten volle. "De danseres zonder benen" is een autobiografie. Tegelijk schetst de auteur echter de vreselijke dingen die haar volksgenoten in de Tweede Wereldoorlog meemaakten.

Recensie van Danseres zonder benen