Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

V

Vlugt, Simone, van der

Verdrongen pesterijen

Qua stijl en opbouw vindt hij het een ontzettend goed boek. Over de bastaardvloeken die erin staan, is hij minder te spreken. Desondanks noemt docent J. Kruis “De Reünie” van Simone van der Vlugt een van de betere Nederlandse thrillers.

Het favoriete boek van J. Kruis, docent Nederlands aan het Calvijn College in Middelburg is "De Reünie” van Simone van der Vlugt

Spannend boek over moord op lerares

Met een leesbril op het puntje van zijn neus vertelt hij over z’n favoriete boek: ”Schaduwzuster”. A. Nieuwenhuijse, docent Nederlands op het Goudse Driestar College koos de roman van Simone van der Vlugt, omdat de roman heel spannend is én literaire kwaliteiten heeft. ”Schaduwzuster” gaat over een docente die plotseling wordt doodgeschoten. De hamvraag is natuurlijk: Wie heeft het gedaan?

Het favoriete boek van A. Nieuwenhuijse, docent Nederlands aan het Driestar College in Gouda is Schaduwzuster van Simone van der Vlugt.

De bastaard van Brussel

Wie een van de boeken van Simone van der Vlugt (1966) heeft gelezen, weet dat zij een grote passie voor geschiedenis heeft. Ook in haar nieuwe boek "De bastaard van Brussel" weet zij feit en fictie, spanning en informatie op een bijzondere manier te mengen tot een boeiend historisch jeugdboek. Dit boek speelt zich af in de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog. Geen clichés als "dappere geuzen" en "vuile spanjaarden". Wél veel aandacht voor het leed, de angst, het verdriet en de ellende die deze woelige tijd kenmerkte. We ontmoeten de fictieve hoofdpersoon Crispijn Matsijs, onechte zoon van Graaf Egmond. Als bierbrouwer van Brussel raakt hij verwikkeld in de strijd tussen rooms-katholieken en protestanten. De vervolging is heftig en ketterverbrandingen zijn aan de orde van de dag. Ook Crispijn komt in de kerkers terecht. Heel aangrijpend is het "Verslagh van de scherpe examinatie", het verhoor inclusief marteling. Door tussenkomst van zijn vader ontkomt Crispijn. Hij voegt zich na enige tijd bij de bosgeuzen. Uiteindelijk besluit hij zijn geluk in de noordelijke Nederlanden te zoeken.

Recensie van De bastaard van Brussel

De mens is de mens een wolf

Twee boeken samen recenseren kan leiden tot het vergelijken van appels met peren. "Wolfsroedel" van Floortje Zwigtman en "De slavenring" van Simone van der Vlugt hebben echter een aantal oppervlakkige dingen gemeen: het zijn historische romans en ze zijn geschreven door vrij jonge auteurs. Voor Floortje Zwigtman is "Wolfsroedel" haar tweede boek, Simone van de Vlugt heeft nu zeven historische romans geschreven.

Recensie van De slavenring

Geschiedenis bron van jeugdliteratuur

De menselijke historie blijkt telkens weer een onuitputtelijke inspiratiebron voor jeugdliteratuur te zijn. Het gaat om herkenbare mensen zoals wij, maar dan in heel andere omstandigheden, in een ander milieu, met ook andere opvattingen over het leven. De verhalen kunnen daardoor niet alleen boeiend zijn, maar ook -wat onze eigen tijd en denkwereld betreft- relativerend: de mens is altijd al zo geweest en zal wel nooit echt veranderen.

Recensie van De guillotine