Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Hart, Maarten 't

Het psalmenoproer

Veel lezers van Daniël zullen bij het horen van de naam Maassluis misschien denken aan het Garrels-orgel in de Grote Kerk. Dat orgel werd bekend doordat Feike Asma er jarenlang organist was. Dat er in de 18de eeuw in Maassluis in deze kerk gevochten en geruzied werd vanwege het psalmgezang, weten waarschijnlijk minder mensen.

Recensie uit Daniël van Het psalmenoproer

Psalmenoproer in een vissersdorp

In zijn jongste pennenvrucht beproeft Maarten 't Hart voor het eerst het genre van de historische roman. Hoewel "Psalmenoproer" knappe elementen bevat, laat het als geheel toch een wrange nasmaak na.

Recensie van Psalmenoproer

Maarten 't Hart over waan, liefde en dood

In een Zuid-Hollands dorp ontstaat paniek als blijkt dat gefotografeerde inwoners een voor een overlijden. De meesten van hen zijn wel oud, maar er zijn ook jongeren bij. Zelfs kerngezond vee dat samen met de eigenaar wordt gefotografeerd en later naar de Veluwe wordt verkocht, valt onder 'moordenaarshand' als daar de mkz-crisis uitbreekt.

Recensie van Lotte Weeda

In en uit het gereformeerde leven

Prof. dr. Marten Stol en Maarten 't Hart leerden elkaar kennen in de kring rond ds. G. Th. Rothuizen, studentenpredikant in Leiden. Later schreef 't Hart aan Stol dat hij de naam van een van zijn hoofdpersonen aan hem ontleend had: Ammer Stol. Wat karakter en levensloop betreft is er overigens een hemelsbreed verschil tussen beide naamgenoten, al kan Stol daar zelf niet veel over zeggen: "Ik heb die boeken nooit willen lezen."

Interview met een ‘personage’ uit enkele werken van Maarten ‘t Hart

Onderzoek naar de dood van een vriendin

"De zonnewijzer", de jongste roman van Maarten 't Hart, is een boek dat je kunt uitlezen om het daarna vrijwel direct weer vergeten te zijn. Het is bedoeld als literaire thriller, zoals eerdere romans van zijn hand, maar zowel de literatuur als de spanning komt er tamelijk bekaaid vanaf. Wel lopen er twee meer of minder gefrustreerde ex-gereformeerden in het boek rond.

Recensie van De zonnewijzer

Gereformeerden en papen in Boonersluis

De wereld die Maarten 't Hart beschrijft, is voorspelbaar. Bijbelteksten en catechismusvragen, een grafdelvende vader en een onbereikbare vrouw, kerkelijke twisten over onbenulligheden - de oude thema's keren weer terug in "De vlieger", zijn nieuwste roman. 

Recensie van De vlieger

Een zinloos schijnen in de mist

We leven tien jaar na de verschijning van "De jacobsladder", de roman die Maarten 't Hart in een Delftse gereformeerde gemeente situeerde. Nu ligt de lang verwachte roman over de breuk in de Gereformeerde Kerken in de winkel. De Arbeiderspers deed om "De nakomer" een opvallende wikkel: ,,De nieuwe Maarten 't Hart. Een puur Nederlandse roman over het vrijgemaakte vaderland".

Recensie van De nakomer