Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Graft, Guillaume van der

Graft, Guillaume van der

Dagberaad voor ontwaakte woorden

De jaren negentig behoren voor Van der Graft tot zijn meest productieve jaren. Hij publiceerde sinds 1990 zes gedichtenbundels, naast de herziende versie van zijn verzamelde gedichten. Een opmerkelijke en indrukwekkende bundel was Onbereikbaar nabij (1997). Van der Graft geeft hierin stem aan zijn somberte, samenhangend met het overlijden van zijn vrouw. Het omslag van deze bundel was zwart. Nu, ruim twee jaar later, publiceert hij een nieuwe gedichtenbundel, in witte uitvoering en met een hoopvolle titel: Een ongedurige dageraad.

Recensie van Een ongedurige dageraad, overgenomen uit Liter.

Een mythologisch oerwoud

Wie weet waar Willem woont? Willem Barnard, bedoel ik, die ook Guillaume van der Graft wilde heten, -maar nu liever kortweg: Van der Graft.

 

Auteursinformatie, overgenomen uit Liter.

De weg van de wind

'Ik ben een toekomst kwijt', steunt de oude Van der Graft in een van zijn recente gedichten. Maar vertolkt die gelaten, neerslachtige toonzetting wel de laatste waarheid van de 81-jarige Van der Graft?

Recensie van De weg van de wind, overgenomen uit Liter.

Het geheim achter de woorden

Tijdens zijn jonge jaren leefde Willem Barnard in twee werelden: die van het domineeschap en die van het dichterschap. Dankzij zijn kennismaking met de anglicaanse liturgie veranderde dat. „In Nederlandse kerkelijke kringen werd het woord ”schoonheid” nooit genoemd, soms had ik zelfs het idee dat lelijkheid een deugd was. Maar in de Church of England was aandacht voor liturgie, symbooltaal, poëzie. Dat was wat ik zocht, daarin kon ik mijn geloof beleven en ook de poëzie met dat geloof verbinden.”

Interview met Guillaume van der Graft (pseudoniem van Willem Barnard)

"Daarin is de tijd nog zijn stem kwijt"

De redactie kreeg onlangs een zestal dichtbundels ter recensie aangeboden. Ze zijn verschillend qua thematiek en niveau, maar worden om praktische redenen in één artikel besproken.

Recensie van Achter de rug; Overdood; Een bittere navel; Souvenirs; Rondelen, sonnetten & andere gedichten; Een zilvermeeuw in gouden zon en